Люди вплинули на 87% акваторії Світового океану, - дослідження

Екологи з австралійського університету Квінсленда оцінили вплив людини на Світовий океан і з'ясували, що лише 13% акваторії не зачепила рука людини

Як пише EurekAlert, в основному це води, що оточують малонаселені острови в Тихому океані, а також міжнародні води Арктики і Антарктики.

Діяльність людини найближчим часом вплине і на більшу частину незайманої акваторії - під охороною знаходиться лише 1/20 її частина, або 2,67 млн ​​кв. км. Найменше "дикої" води залишилося в районі південного узбережжя Африки - близько 2 тис. кв. км.

Така "незаймана" вода дозволяє зберегти біологічне різноманіття Світового океану і виступає свого роду захистом від глобального потепління - температура води в цих районах не підвищується настільки стрімко, як на інших ділянках акваторії, вважають вчені.

"Ми були вражені тим, як мало в океані залишилося незайманих акваторій. Океан величезний, він займає 70% поверхні планети, але ми примудрилися істотно вплинути майже на всю цю величезну екосистему", - каже Кендалл Джонс з університету Квінсленда.

Нагадаємо, однією з найгостріших проблем екології є забруднення Світового океану. Так, у північній частині Тихого океану зібралося найбільше скупчення пластика у світі. Його виявили ще у 1980-х роках і символічно назвали сміттєвою "плямою". Скупчення щороку збільшується і наразі охоплює площу понад 1,6 млн кв. км, що в рази перевищує попередні оцінки.

Читайте також: Смерть у повітрі. Як "нудна" екологія непомітно вб'є 260 тисяч людей