"Нагріти" клімат на Марсі розтопленням льодовиків не вдасться, - вчені

Науковці Брюс Яковськи і Крістофер Едвардс створили модель атмосфери Марса, щоб розрахувати, скільки CO2 можна додати планеті, аби зробити її теплішою та комфортною для людини

Як свідчить дослідження, опубліковане в журналі Nature Astronomy, навіть якщо розтопити весь багатий вуглекислим газом лід на Марсі, речовини не вистачить для створення парникового ефекту і підвищення температури на поверхні планети настільки, щоб люди могли ходити по ній без скафандрів. 

Роками люди покладають надії на Марс, як потенційний сховок-колонію на випадок глобальної земної катастрофи, яка зробить нашу планету непридатною для життя. Проте наразі температура на поверхні планети складає близько -40 ° C, що далеко від комфортних для людини умов.

Після того, як в кризі, яка частково покриває Марс, виявили високий вміст вуглекислого газу, вчені запропонували модель зміни клімату на червоній планеті.

Ідея полягала в тому, щоб розтопити кригу: передбачалося, що тоді в атмосферу потрапить досить CO2 для створення парникового ефекту і підвищення температури на планеті.

Яковськи і Едвардс проаналізували дані місій MAVEN, Mars Express, Mars Reconnaissance Orbiter і Mars Odyssey і прийшли до висновку, що здійснити задум зі зміни клімату на Марсі не вдасться.

В разі танення всього льоду на поверхні планети атмосферний тиск підніметься лише до 15 мбар. Для порівняння, на Землі цей показник становить 987 мбар. Це означає, що створити комфортні умови людини на Марсі не вдасться - принаймні, таким способом.