У Зімбабве спалахнули заворушення після історичних виборів

У столиці Зімбабве Хараре почалися заворушення. Прихильники опозиції спробували прорватися в будівлю, де виборча комісія веде підрахунок голосів

31 серпня у країні пройшли перші з часу відсторонення беззмінного диктатора Роберта Мугабе президентські і парламентські вибори.

Наразі у столиці чути стрілянину, повідомляє BBC з посиланням на свого кореспондента.

Поліція відтіснила протестувальників від головного входу за допомогою водометів і сльозогінного газу, але ті звели барикади. Влада у відповідь вивела на вулиці військових

Чинний президент країни Еммерсон Мнангагва звернувся до народу із закликом проявити терпіння.

"У цей вирішальний момент я закликаю всіх утримуватися від провокаційних заяв. Ми всі повинні продемонструвати терпіння і зрілість і діяти, перш за все, в інтересах нашого народу і його безпеки. Зараз настав час для відповідальності і, перш за все, для миру", - звернувся він до співгромадян.

Раніше агентство Bloomberg з посиланням на представників виборчої комісії Зімбабве повідомило, що на виборах лідирує правляча партія країни Зімбабвійський африканський національний союз, на другому місці йде Рух за демократичні зміни Нельсона Чаміза.Чаміз, однак, оголосив про свою перемогу, не чекаючи офіційних підсумків. Це мотивувало його прихильників вийти на вулиці. Суперником Чаміза на президентських виборах був Мнангагва.

Попередні результати президентських виборів поки не називаються. Опозиція звинувачує виборчу комісію в тому, що вона затягує з оголошенням результатів виборів, щоб віддати голоси правлячій партії.

Попередній лідер Зімбабве Роберта Мугабе пішов у відставку в листопаді 2017 року під тиском військових після військового перевороту. Країною з цього часу керував Еммерсон Мнангагва. Раніше він обіймав посаду голови Зімбабвійського африканського національного союзу.