Вчені виявили найшвидші об'єкти у відомому Всесвіті

Близько 200 років тому найбільша і яскрава зірка галактики Ета Кіля викинула пучки матерії, розігнані до швидкості в 20 000 км/c, або 6% від швидкості світла, і на даний момент це найшвидші об'єкти у Всесвіті, які вдавалося спостерігати вченим

Як пише Science Daily, це найшвидший викид газу, коли-небудь виміряний зі зоряного вибуху, що не призвів до повного знищення зірки.

Для порівняння швидкості, ви можете уявити собі подорож із Землі на Місяць. Подорож, яка триватиме лише 20 секунд.

Вибух випустив майже таку ж енергію, як типовий вибух наднових. І зазвичай викиди енергії такої сили залишають по собі лише "зоряний труп".  Проте в цьому випадку двозіркова система залишилася неушкодженою.

Протягом останніх семи років команда астрономів на чолі з Натаном Смітом з Університету Арізони та Арміном Відбом з Наукового інституту космічного телескопа визначили масштаб цього екстремального зоряного вибуху, спостерігаючи світлові відлуння від Ета-Кілі та її оточення.

"Подібні швидкості зазвичай характерні для спалахів наднових, коли вибух повністю знищує зірку. В даному випадку цього не сталося, і повинен існувати якийсь процес, який закачав величезні кількості енергії в світило за дуже короткий час", - розповідає Натан Сміт.

Ета Кіля - незвичайне небесне тіло. З 17 століття зірка кілька разів спалахувала і згасала, а 1843 року вона опинилася яскравіше, ніж всі інші зірки і планети на небосхилі, крім Сіріуса. Астрофізики вважають, що Ета Кіля складається з двох частин - найбільшої з відомих на сьогоднішній день зірок Галактики вагою в 120 мас Сонця і супутника, який приблизно в три рази менше її.

Шість років тому орбітальний телескоп "Хаббл" під час спостереження за системою зафіксував світлове відлуння "Великого спалаху" 1843 року. З тих пір вчені досліджували отримані дані і прийшли до висновку, що спалах виник в результаті викиду матерії з рекордною швидкістю в 15-20 тис. км / c.

Викид матерії стався в результаті злиття двох небесних тіл, вважають астрофізики. Справа в тому, що до 1843 року Ета Кіля складалася не з двох, а з трьох зірок. В результаті зросла і швидкість руху самої зірки, тепер вона - одна з найважчих і швидких небесних тіл у Всесвіті.