Начальник поліції Києва пропонує декриміналізувати зберігання наркотиків. У незначних дозах

Начальник Головного управління Національної поліції України Андрій Крищенко вважає за необхідне юридично розділити відповідальність за зберігання наркотичних засобів з метою власного вжитку й з метою поширення серед інших осіб

Про це він розповів в інтерв'ю LB.ua.

"Може, я висловлю крамольну думку і мене засудять багато колег, але я б зберігання наркотиків вивів би в адміністративну площину. Декриміналізувати. І чітко прописав зберігання з метою збуту, обсяг і кількість", - зазначив він.

Розділити ці два види зберігання - для себе і для поширення - він пропонує за вагою виявленої речовини.

Читайте також: Легалізуй мене повністю. Як світ охопила марихуанова лихоманка

"Якщо в кишені у людини цигарка - зрозуміло, що це для себе. А якщо у нього в кишені 10 пакетиків, розфасованих по цигарках, то це вже зберігання з метою збуту. І відсутність поділу сильно засмічує роботу. Тут ми знову повертаємося до проблем КПК (Кримінально-процесуального кодеку - ред.). Затримуючи людину з 2 грамами або з сигаретою, поліцейський це вилучає. Ми відкриваємо кримінальне провадження. Йдемо до суду, щоб отримати дозвіл на експертизу. Здаємо експертам, ті досліджують і кажуть: "Вибачте, тут три-чотири грами, а не п'ять". На кримінальну справу не вистачає, справу ми закриваємо. І таких справ дуже багато, тому що патрулі постійно працюють з такими людьми", - пояснив Крищенко.

Читайте також: Що за напис на стіні: Солі, спайси в Telegram. Розповідаємо, як працює цей наркобізнес

При цьому він проти легалізації легких наркотиків: 

"Я - не прихильник легалізації, не вважаю, що це поліпшить ситуацію або наповнить бюджет".

Довідка

Декриміналізація - переведення певного правопорушення з області кримінально-караної відповідальності до відповідальності адміністративної.