Легалізуй мене повністю. Як світ охопила марихуанова лихоманка

Уляна Букатюк
9 січня, 2018 вiвторок
16:09

Бізнес та медицина вже давно зрозуміли конопельні перспективи. А Україна досі лякливо уникає зайвий раз про це згадувати

З 1 січня в найбільшому американському штаті Каліфорнії набув чинності закон про легалізацію марихуани. В перші дні попит на неї був настільки великим, що бракувало магазинів. Кілька людей вже покинули роботу в Силіконовій Долині, щоб заснувати власний канабісовий стартап.

Чому світ перебуває на порозі марихуанової лихоманки

Легалізація

Каліфорнія стала першим штатом, де ще в далекому 1996 році легалізували марихуану, щоправда, тоді лише для медичних цілей. Тобто, придбати її легально можна було лише маючи припис лікаря.

Після Каліфорнії канабіс в медичних цілях легалізували в частині інших штатів (загалом 30), а також  в Їзраїлі, Канаді, Австралії, Польщі, Греції, Данії.

З 1 січня 2018 року набув чинності закон про легалізацію марихуани в рекреаційних цілях. Тож з нового року жителі штатів Аляска, Каліфорнія, Колорадо, Мен, Массачусетс, Невада, Орегон, Вашингтон та округу Колумбія можуть мати при собі до 28 г марихуани, якщо їм виповнилося 21 рік. Також закон дав можливість громадянам цих штатів вирощувати канабіс самостійно (до 6 кущів).

Це при тому, що на рівні федерального законодавства марихуана все ще залишається забороненим продуктом, тож для легалізації її в решті штатів потрібні окремі закони.

Та легалізація марихуани була принциповим питанням не лише в США. Наприклад, в листопаді 2017 року марихуана отримала легальний статус в Грузії. Конституційний суд постановив, що "кожен має право вільного розвитку своєї особистості", тож скасував кримінальну відповідальність за вживання та вирощування цієї рослини, щоправда з обмеженням до 70 г.

Окрім, Грузії, придбати марихуану “для розваг” можна в Уругваї (перша країна, що декриміналізувала канабіс ще в 2013 році), Нідерландах, Канаді, Чехії, Кореї, Іспанії, Португалії та Австрії. Окрім того, за придбання та вживання марихуани не карають в одному з районів Копенгагена, хоча згідно з данським законодавством ця рослина дозволена лише для медичних цілей.

Канабісовий бізнес

На легалізацію марихуани в США чекали роками - й не лише громадяни, що хочуть її вживати.

До 2020 індустрія канабісу в США перевищить $44 млрд, пише CNN. Урядовці в Австралії розраховують, що до 2020 року кількість медичних препаратів на основі конопель зросте в 4 рази та приноситиме Австралії $1 млрд.

Новина про легалізацію марихуани в Каліфорнії вже вплинула на австралійські компанії, які займаються виготовленням медичних препаратів на її основі. Наприклад, лише за один день частка компанії Cann Group виросла на ринку на 35%.

А загалом світова виручка від конопельного бізнесу до 2020 року може сягнути понад 140 млрд, порахували в TechNavio.

В 2016 році продажі марихуани в Північній Америці виросли на 30% і досягли $6,7 млрд. За прогнозами дослідження Arcview Market Research, в найближчі чотири роки вони додаватимуть по 25%.

Тож не дивно, що можливість заробити на марихуані притягує до себе все більше охочих. Цілком ймовірно, що в найближчі роки світ переживатиме чергову лихоманку - щоправда, вже не золоту, а “зелену”.

Екс-боксер, чемпіон світу в суперважкій вазі Майк Тайсон купив більше 16 га землі в Каліфорнії. Половину він відвів під плантацію марихуани. Там само з’явиться завод з її переробки, магазин і школа, де навчатимуть виведенню нових сортів.

Заради марихуани успішні менеджери покидають добре оплачувану роботу. Наприклад, два роки тому американець Алан Гартнер був топ-менеджером представництва Google в Сінгапурі, керував великим бізнесом, оперував сотнями мільйонів доларів, пише Reuters.

Але хлопець пішов із Google, щоб заснувати власний стартап. Зараз компанія Алана Toyko Smoke займається виготовленням аксесуарів для любителів “травички”.

Й хоча колеги досі косо дивляться в його бік, лише за десять місяців на свій канабіс-стартап Гартнер зміг залучити понад $10 млн. І це тільки початок.

Подібно до Алана вчинив й колишній менеджер Apple Ерік Еслао, що змінив керівне крісло в “яблучному” офісі на виготовлення шоколаду з марихуаною.

Конопля вже суттєво “підкосила” бізнес здавалось би мало пов'язаних виробників. Наприклад,  в США скоротилося споживання пива. Багато молодих американців віддають перевагу канабісу перед пивом, тож в перспективі обсяги продажів традиційного для США напою можуть скоротитися на $2 млрд, пише Business Insider.

Канабісові стартапи щороку викликають в інвесторів все більший інтерес, адже поки ринок знаходиться на стадії розвитку, на ньому можна заробити в майбутньому шалені кошти.

Тож не дивно, що в кілька таких бізнесів вклався й засновник PayPal Пітер Тіль.

А загалом, якщо в 2016 році венчурні фонди в США вклади кошти в 10 таких стартапів, то вже в 2017 їх кількість зросла до 27.

Наскільки це безпечно

В свідомості багатьох людей марихуана досі сприймається як наркотична речовина, що може викликати залежність та завдати чимало лиха.

Однак тривалі медичні дослідження свідчать, що речовини, які містить марихуана лікують кількадесят хвороб, серед яких епілепсія, різні форми раку, захворювання шлунково-кишкового тракту.

Чимало країн ввели канабісову терапію до програми державної медицини. В Ізраїлі, наприклад, в 2017 році курс такої терапії пройшло понад 25 тисяч пацієнтів. До програми залучають навіть дітей.

Й програма доводить свою ефективність - за два роки в 70% дітей та підлітків, що страждали на епілепсію та пройшли терапію, відзначили, що кількість нападів в них суттєво скоротилася або зникла взагалі.

Марихуана справді викликає залежність.

Та згідно з результатами дослідження американського Інституту з питань зловживання наркотиками, лише 9% тих, хто вживає марихуану, має залежність від неї.

В той час як у випадку з алкоголем таких 15%, а нікотин викликає залежність в 32% випадків.

Легалізація марихуани дозволяє державі не лише збирати податки, тим самим наповнюючи бюджет, а й контролювати виробництво та споживання марихуани.

Доведено, що “шкідливість” марихуани залежить від двох основних елементів: ТГК (тетрагідроканнабінол) та КБД (каннабідіол). ТГК провокує погані наслідки, саме він викликає залежність, психологічні хвороби та втрату пам'яті. А за рахунок КБД марихуана має лікувальні властивості.

Концентрація цих елементів залежить від сорту марихуани та способу її вирощування. Наприклад, доведено, що вирощена в приміщені трава (а саме так її в основному вирощують для нелегального продажу) має значно більше шкідливих елементів, тому погано впливає на людський організм. Є сорти, де ТГК зведено до мінімуму, тож вживання такої марихуани майже не шкодить.

Тому держава зацікавлена в тому, щоб вивести цей бізнес з тіні, адже крім податків, скоротяться витрати на медицину з подолання залежності.

Що в Україні

Ентузіасти розвитку конопельної справи є й в нас. Серед них мер Глухова Мішель Терещенко, який оголосив про плани відкрити в Глухові перший в Україні та Європі центр терапії коноплею. Також серед планів Терещенка відкриття музею коноплі.

Місцевий Інститут конопель здатен виводити сорти конопель без наркотичних речовин. Натомість, у цьому сорті містяться канабіноїди, які можуть використовуватись для боротьби з раком, склерозом, хворобою Паркінсона та Альцгеймера, переконаний Терещенко.

Втім до легалізації марихуани Україна ще далека. На сайті президента петиція з легалізації канабісу в медичних цілях набрала лише 53 голоси з 25 тисяч необхідних.

Більше того, навіть науково досліджувати вплив марихуани в нас не зовсім законно. Попри те, що законодавство дозволяє використання в наукових цілях будь-яких речовин, воно має відбуватися за відповідним порядком, який, лишається нерозробленим. Тож за придбання зразків для дослідження можна потрапити за грати терміном на три роки.

“Чинні закони про наукову діяльність забороняють українським вченим  проведення досліджень, результати яких вже у найближчому майбутньому могли би знизити дитячу смертність”, - пояснює кандидат біологічних наук Дмитро Ісаєв.  

В Україні зберігання більше 5 грамів речовини є незаконним. Тож часто кримінальну відповідальність несуть не ті, хто збуває наркотичні речовини, а ті, кого спіймали навіть з їх незначною кількістю.

За даними Вищої судової адміністрації всього за збут на наркотиків у 2016 році було засуджено 721 особу, в той час як за зберігання без мети збуту - 6997 осіб. Серед них - 5067 засуджено за статею 309 ч.1 (зберігання невеликих кількостей).

Тобто, близько 80% затримань є "злочинами" за зберігання без мети збуту: отримуючи строки такі люди, зокрема, стають утриманцями платників податків.

Активісти “Маршу Свободи” оголосили 28 жовтня 2017 року конопляний марш. Головними вимогами були декриміналізація незначних правопорушень у сфері обігу наркотиків (зберігання невеликих кількостей коноплі без мети збуту), а також врегулювання законного доступу до медичного канабісу для українських пацієнтів, які сьогодні позбавлені ефективного лікування. Втім, поки що їхні вимоги не виконано.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
05:09
Оновлено
Харків Харківщина ракетний удар обстріл
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
03:33
Володимир Зеленський та Борис Джонсон
Die Welt: Оприлюднено деталі мирної угоди, яку Україна та РФ могли підписати у квітні 2022 року
03:05
Хезбола, Ліван
ЦАХАЛ ліквідував у Лівані терористів, що запускали ракети по Ізраїлю
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
Більше новин