Через санкції у порту Херсона заблокували російський танкер

Україна заблокувала в морському торговому порту Херсона російський танкер "Механік Погодін" (9598397)

Про це повідомляють українські та російські ЗМІ, є вже перша реакція влади РФ.

Окрім того, факт затримання танкеру офційно підтверджено постійним представником президента України Борисом Бабіним.

Причина затримання судна, за його словами, полягає у тому, що власник танкера перебуває у затвердженому РНБО санкційному списку.

Читайте такожБорис Бабін: договором 2003 р. РФ відкривала для себе шлях в Крим, тому його треба розірвати 

"Співробітниками ГУ СБУ в АРК наразі виявлено та задокументовано судно "Mekhanik Pogodin" IMO 9598397 під прапором РФ, що перебуває у володінні російської компанії, яка, в свою чергу, є в санкційному списку РНБО України. Судно сьогодні зайшло в Херсонський морський торговельний порт", - зазначає Бабін на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, вийде танкер з Херсону "не скоро".

"Упевнений, що вийде з цього порту воно не скоро. Упевнений також що на цей раз справу нікому розвалити не вдастся", - наголосив Бабін.

 

Як повідомляє видання Херсон Daily з посиланням на прес-служба Енергетичної митниці ДФС, танкеру не дали розвантажитися:

" ...Завдяки спільним діям працівників відділу митного оформлення "Миколаїв" митного поста "Південний" Енергетичної митниці ДФС і відділу "К" Управління Служби безпеки України в АР Крим вдалося запобігти незаконному вивантаженню нафтопродуктів з танкера "Механік Погодін".

Водночас, у Росії проблеми із судном є реакцією на блокаду росіянами українських портів та суден в акваторії Азовського моря.

Читайте також: Росія частково блокує порти в Азовському морі. Що з цим робити

Співрозмовник моськовської газети "Коммерсант", нібито близький до СБУ, зазначив, що російська сторона "затримала під приводом огляду 93 українських судна в Азовському морі", і пообіцяв, що Україна відповість на це відповідно до своїх законів.

За даними радіостанції Business FM, оператором танкера "Механік Погодін" є судноплавна компанія "В. Ф. Танкер", а портом прописки - Санкт-Петербург. Володіє же судном дочірня компанія Внєшекономбанку "ВЕБ-лізинг".

"В. Ф. Танкер" створена 2000 роre і спеціалізується на перевезеннях наливних вантажів (сирої нафти, мазуту, дизельного палива, бензину, харчових і промислових масел, хімічних вантажів) з внутрішніх та міжнародних водних маршрутах, уточнив ТАСС представник компанії.

Очільник комітету Держдуми у справах СНД Леонід Калашников погрожує Україні проблемами у разі подальшого затримання "Механіка Погодіна".

"Якщо українці хочуть далі наживати проблеми, нехай наживають на здоров'я. У нас є чим відповісти. Якщо українці це зроблять, матимуть проблеми", - сказав він в інтерв'ю радіо "Говорит Москва".

Тим часом, росіяни почали компанію з "порятунку" затриманого екіпажу.

Уповноважений з прав людини в Росії Тетяна Москалькова звернулася до українського омбудсмена Людмили Денисової з проханням з'ясувати долю російського судна "Механік Погодін", яке зайшло в Херсонський морський торговий порт 10 серпня, пише Сегодня.

Москалькова також має намір зустрітися з екіпажем, якщо українська влада не виступатиме проти.  

"Надзвичайно стурбована фактом затримання Україною російського судна "Механік Погодін". У зв'язку з цим інцидентом я звернулася до уповноваженого Верховної Ради України Людмили Денисової з проханням з'ясувати всі обставини того, що сталося і повідомити мені максимально детальну інформацію про стан екіпажу судна, а також, при необхідності, надати їм гуманітарну допомогу, включаючи медичну", - зазначила Москалькова.

При цьому вона також просила про можливість зв'язатися з капітаном або старшим помічником капітана російського танкера.

"У разі згоди української сторони планую відвідати наших моряків в порту міста Херсона", - заявила російський омбудсмен.