Вчені вигадали новий метод пошуку темної матерії

Науковці знайшли новий спосіб визначити приблизне розташування темної матерії - за допомогою так званого субкластерного світла

Вчені вважають, що її можна виявити по так званому субкластерному світлу. Дослідження опубліковане в онлайн-бібліотеці arXiv.org.

Імовірна темна матерія - матерія, яка не випускає електромагнітного випромінювання і безпосередньо не взаємодіє з ним, проте впливає на швидкість руху тіл. Вчені думають, що більшість галактик включає в себе темну матерію в різних пропорціях.

При поглинанні однієї галактики іншою їх часто розриває на частини, а зірки виявляються розкидані по космічному простору.Саме такі зірки випромінюють субкластерне світло, яке є непрямою ознакою наявності в цьому району темної матерії, припустили астрофізики.

Дослідники за допомогою телескопа "Хаббл" вивчили шість галактичних кластерів, контури темної матерії в яких раніше були встановлені за допомогою досить важкого процесу гравітаційного лінзування. В результаті вчені з'ясували, що внутрішньокластерне світло дозволило визначити місце розташування темної матерії настільки ж точно, як і лінзування.

"Форма цього розсіяного світла добре окреслює форму загальної маси кластера. Коли зірки залишаються без своїх галактик, їх підштовхує гравітація темної матерії - і в підсумку збирає в ті ж області, в яких концентрується сама матерія ", - каже Мірей Монтес з університету Нового Південного Уельсу.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA