Чому жінки частіше страждають від мігрені, - дослідження

Вчені вважають, що на чутливість до мігрені безпосередньо впливає естроген

Дослідження було опубліковано в журналі Frontiers in Molecular Biosciences

Близько 18 відсотків жінок страждають від мігрені, в порівнянні з приблизно 6 відсотками чоловіків. 
Як зазначалося в попередніх дослідженнях, багато жінок відчувають мігрені на початку менструального циклу. Це точка менструального циклу, коли естроген знаходиться на найнижчому рівні, і в минулому це привело вчених до висновку, що дана флуктуація гормону може зіграти свою роль.

Але механізм цього впливу все ж залишався загадкою. Справа ускладнюється тим фактом, що більшість досліджень мігрені проводиться на гризунах-самцях. Але є маса досліджень з приводу мігрені у жінок, і команда дослідників з Іспанії застосувала його, щоб спробувати демістифікувати явище.

Після аналізу літератури вони дійшли висновку, що естроген може впливати на клітини навколо трійчастого нерва і пов'язаних кровоносних судин в голові.

"Ми можемо спостерігати значні відмінності в нашій моделі експериментальної мігрені між чоловіками і жінками і намагаємося зрозуміти молекулярні кореляти, відповідальні за ці відмінності", - сказав нейробіолог Антоніо Феррер-Монтіель з Університету Мігель Ернандес в Іспанії.

"Хоча це складний процес, ми вважаємо, що модуляція трійчастог-судинної системи статевими гормонами грає важливу роль, яка не була належним чином вирішена".

Дослідження стосувалося статевих гормонів, чутливості мігрені і того, як клітини реагують на тригери мігрені.
Науковці виявили, що тестостерон, мабуть, захищає від мігрені, тоді як пролактин - гормон, який зустрічається в більш високих концентраціях у жінок, ніж у чоловіків, - здається, посилює їх.

Механізм для цього, мабуть, є контролем іонних каналів в нейронах, які реагують на загрозу або пошкодження, відправляючи больові сигнали.

Дослідження показують, що ці гормони регулюють іонні канали, що, в свою чергу, змінює їх чутливість до триггерів мігрені, збільшуючи або зменшуючи їх.

Що стосується естрогену, дослідження команди показує, що зміни рівня естрогену роблять клітини навколо трійчастого нерва більш чутливими до стимулів, в свою чергу роблячи жінку більш вразливою до мігрені протягом певних  періодів її циклу.

На даний момент гіпотеза ще не перевірена.