"Збитки несуть США і ЄС": Україна просить відреагувати на морську блокаду з боку РФ

Україна звернулася до партнерів США та ЄС із проханням відреагувати на затримання Росією українських суден у Азовському та Чорному морях

Про це заявив на прес-конференції міністр інфраструктури Володимир Омелян, передає Еспресо.TV.

"Ті вантажопотоки, які йдуть з портів Маріуполь і Бердянськ - кінцевими клієнтами є також країни ЄС та Північної Америки. Тобто фактично, через те, що судна РФ без жодних підстав зупиняють транспортні судна в акваторії Азовського моря і Керченської протоки, судовласники змушені платити за простій десятки тисяч доларів щоразу при зупинці. Відповідно, кінцева вартість продукції дорожчає для споживачів. Збитки несуть США і ЄС. Тому ми звернулися до наших партнерів по коаліції проти РФ для того, щоб вони також вжили заходів реагування зі свого боку", - сказав Омелян.

Міністр наголосив, що дії Росії вже розкритикували в Держдепі США.

"Ситуація в Азовському та Чорному морі вже оцінена на рівні заяви Держдепартаменту США, де вони однозначно стверджують, що дії РФ спрямовані на дестабілізацію української частини Азовського регіону. Це є штучні обмеження свободи судноплавства", - зазначив Омелян.

Читайте такожРосія частково блокує порти в Азовському морі. Що з цим робити

Очільник Мінінфраструктури також нагадав про нещодавні військові навчання РФ у Чорному морі, через які росіяни перекрили для судноплавства частину акваторії.

"Буквально позавчора були чергові навчання в Чорному морі, коли були перекриті проходи для звичайних суден. Тому ми розуміємо, що тиск посилюється", - додав Омелян.