Чим небезпечний ефект плацебо. Попередження лікарів

Що таке ефект плацебо і як він діє: в.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун та лікар Євгеній Гончар розповіли правду про цей феномен

Пояснення лікарка опублікувала на своїй Facebook-сторінці.

Ефект плацебо - це феномен, коли людина почувається краще після прийняття гомеопатичного препарату.

Основний принцип гомеопатії - це лікування "схожого схожим". Наприклад, якщо в здорової людини після поїдання кори дерева почнеться діарея, то людину з діареєю ця кора лікуватиме.

Такі уявлення надають ефекту плацебо певного магічного змісту, на який може сподіватися людина, як на диво, яке дозволить вилікуватися від хвороби без пігулок та інших препаратів.

Читайте також: Печінка неіснуючої качки від грипу. Чому вас не вилікує гомеопатія

Ще в 2010 році вчені дослідили результати 202 клінічних досліджень за 60 різними медичними станами. Вони аналізували дослідження, де одна група пацієнтів отримували плацебо, а інша група нічого не отримувала для лікування.

Виявилося, що плацебо на має клінічного значущого ефекту, існує лише деякий вплив на симптоми болю та нудоти.

"Проблеми починаються тоді, коли такі "ліки або медичні технології" позиціонують, як альтернативний метод лікування та вважають однією з причин одужання пацієнта. Нещодавнє дослідження довело, що прибічники  нетрадиційної медицини більш схильні відмовлятись від стандартного лікування і як наслідок мають вищий ризик смерті", - розповідає лікарка.

Висновки ж про позитивні результати у лікуванні хвороб завдяки лише ефекту плацебо - це маніпуляція.

Ви одужуєте завдяки природним процесам в організмі

Існують хвороби, з якими наш організм може впоратися сам, наприклад, застуда. Середня тривалість захворювання складає 3-7 днів і почавши прийом плацебо на 2-3 день захворювання пацієнт починає почувати себе краще через природний перебіг захворювання, а не через дію "препарату".

Насправді на вас діють медичні препарати, які ви приймаєте разом із альтернативними - як-от, таблеткою з цукру 

Якщо людина приймала ефективні ліки, а потім перейшла на плацебо, то завдячувати одужанню зазвичай потрібно саме першому варіанту.

Наприклад, онкохворий пацієнт міг приймати ефективні протипухлинні засоби, а також різноманітні альтернативні засоби. І після досягнення ремісії він буде хибно вважати, що це відбулось саме через якісь "магічні настоянки".

Знижуються чи зникають симптоми, шляхом суб‘єктивного сприйняття людини

Якщо людина вірить в те, що фальшиві ліки можуть бути справжніми, то це може іноді полегшувати симптоми болю. Проте плацебо не може ліквідувати хворобу, бо не діє на її першопричину. Свідомість та ефект плацебо не може зменшити пухлину чи знизити рівень холестерину в крові.