Питати в "доктора Google" свої симптоми - не так і погано, - дослідження

Незважаючи на переважно протилежну думку, почитати, що пишуть в інтернеті про ваші симптоми може бути навіть корисно

Як йдеться у дослідженні, опублікованому  у The Medical Journal of Australia, якщо людина після того, як "погуглить" свої симптоми все ж піде до лікаря, то не будете ставити під сумнів поставлений професіоналом діагноз і відповідально поставиться до лікування.

До такого висновку прийшли австралійські вчені, опитавши 400 пацієнтів відділення швидкої допомоги госпіталю святого Вінсента і лікарні Остіна в Мельбурні. Виявилося, що більше третини гуглили свої симптоми перш, ніж подзвонити в лікарню. При цьому 49% респондентів повідомили, що регулярно шукають в інтернеті відповіді на медичні питання.

Звернення до пошуку в інтернеті перед візитом до лікаря ніяк не вплинуло на рівень довіри до діагнозу і на те, як пацієнти виконували розпорядження лікаря - хоча недовіру і зневагу до рекомендацій лікарів вважають головними побічними ефектами звернень до онлайн-ресурсів з питаннями про здоров'я.

Пацієнти, які читали в інтернеті про свої симптоми, розповіли дослідникам, що швидкий пошук в Google дозволив їм краще зрозуміти лікарів і задати потрібні питання. Серед ресурсів, якими користувалися австралійські пацієнти, виявилися в основному енциклопедії, сайти лікарень і університетів; мало хто читав форуми, соцмережі та інші сумнівні  джерела медичної інформації.

Єдиним мінусом звернення до пошуковика виявилася підвищена тривожність: 40% респондентів погодилися з тим, що самостійний пошук інформації змусив їх переживати. Що з цього приводу думають лікарі, невідомо - автори дослідження розмовляли тільки з пацієнтами.