Вчені підтвердили наявність на Місяці водяної криги

Вчені остаточно підтвердили наявність на Місяці криги: у прихованих від впливу прямого сонячного світла місячних кратерах, розташованих в найхолодніших полярних областях супутника, є запаси водного льоду

Про це повідомляє стаття, опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Про те, що на Місяці є крига астрономи підозрювали вже давно. Попередні дані отримані з орбітальних місячних апаратів вказували на можливе розташування прихованих тінню "кишень" з льодом, так званих "холодних пасток", захищених від прямих променів сонячного світла, однак в NASA зазначають, що це "перший раз, коли вченим вдалося отримати переконливі і прямі докази наявності льоду".

"Велика частина льоду знаходиться в тіні кратерів поруч з полюсами, де температура не піднімається вище -250 градусів за Фаренгейтом (-156,5 градусів Цельсія). Сонячне світло ніколи не надходить в ці частини поверхні через невеликий нахил осі обертання Місяця", - йдеться у повідомленні.

Карта Північного і Південного полюсів Місяця, на якій відображені зони присутності водяного льоду

Дані про наявність льоду на Місяці були зібрані за допомогою розробленого аерокосмічним агентством NASA мінерального картографа Moon Mineralogy Mapper (M3), встановленого на індійський супутник "Чандраян-1".

Аналізом даних займалися вчені з Браунівського університету, Гавайського університету, Колорадського університету в Боулдері, Каліфорнійського університету, Університету Джонса Хопкінса, а також фахівці Дослідницького центру Еймса (NASA).

Дослідники також відзначають, що велика частина виявлених запасів льоду в основному зосереджена на Південному полюсі Місяця, а на Північному полюсі цих запасів набагато менше. Зонд не зміг визначити на якій саме глибині знаходиться лід, однак в дослідженні говориться, що на поверхні супутника, в прихованих тінню полярних регіонах може міститися приблизно до 3,5 відсотка від запасів всього льоду, наявного на супутнику.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA