NASA опублікувало 19 тисяч годин забутого аудіо з місії Apollo 11

NASA і Техаський університет у Далласі випустили 19 000 годин додаткових записів між наземним контролем і астронавтами на борту історичної місії "Аполлон-11"

Про це пише Science Alert.

Це був липень 1969, коли чобіт Ніла Армстронга вперше приземлився на скелясту поверхню Місяця.  "Один маленький крок для людини, - заявив Армстронг. - гігантський стрибок для людства". Ця фраза стала однією з найвідоміших і швидко розлетілася по світу. Але це лише верхівка айсберга. 

Опублікований масивний аудіоархів пропонує слухачам можливість подорожувати як у просторі, так і у часі.

Години аудіо включають в себе кожну комунікацію між космонавтами, контрольною групою і допоміжним персоналом задньої кімнати під час всієї місії.

"Реальна історія - це частина керування місією", - сказав NBC Бен Бенст, інженер-програміст, який допомагає організувати і обробляти аудіо. "Як вони це зробили? Як вони відправили всіх на Місяць?"

Досягнення було непростим, і успіх ніколи не був упевнений. У головній диспетчерській Apollo, розташованої в Космічному центрі Джонсона в Х'юстоні, було всього 20 комп'ютерних консолей, і це були комп'ютери, які набагато менш потужні, ніж смартфони, які ми використовуємо сьогодні.

У той час як нова система зв'язку НАСА працювала над більш простими місіями, місія Apollo 11 йшла далі, ніж будь-коли раніше. Той факт, що управління зі штабу могло спілкуватися з космонавтами взагалі, було величезним досягненням.

Аудіо містить напружені моменти, адже під час місії неодноразово виникали складнощі. "Тривога програми", попереджає Армстронг в новому аудіо. "Це 1202".

Дослідники з Техаського університету були першими, хто аналізував більше 200 аналогових стрічок, які зберігалися в НАСА протягом десятиліть. На той час, коли ці аудіо до них потрапили, ці касети були настільки старомодними, що їх можна було грати тільки на SoundScriber - стародавньому обладнанні, яке використовувалося в 1960-х роках і яке все ще знаходиться в Космічному центрі NASA Johnson Space, Х'юстон.

Але ця технологія була, як відомо, млявою, і якби дослідники зробили все це вручну, щоб оцифрувати весь звук треба було б не менше 170 років.

"Ми не могли використовувати цю систему, тому нам довелося розробити нову, - сказав Хансен, згідно блогу UT Dallas.

"Ми розробили власну 30-трекову головку для читання і створили паралельне рішення для одночасного захоплення всіх 30 треків. Це єдине рішення, яке існує на даний час", - додає він.

Аудіо можна прослухати на архівальній сторінці NASA або на веб-сайті UT Dallas .

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA