Вчені розробили більш точний метод вимірювання зайвої ваги, ніж ІМТ

Вчені розробили більш простий і більш точний метод оцінки жирових відкладень, ніж широко використовуваний індекс маси тіла

Новий метод висвітлено в дослідженні, опублікованому в Scientific Reports, Nature.

"Ми хотіли визначити більш надійний і простий метод оцінки відсоткового вмісту жиру в організмі без використання складного обладнання", - сказав керівник дослідження Орісон Вулкотт.

Хоча ІМТ є загальноприйнятим, багато медичних експертів в області ожиріння вважають його неточним, тому що він не враховує окремо маси кісток, м'язової маси і зайвого жиру. ІМТ також не враховує вплив гендеру, адже у жінок, як правило, більше жирових відкладень, ніж чоловіків.

Нова формула, розроблена в Cedars-Sinai, називається відносним індексом маси жиру або RFM, і вона використовує тільки вимірювання зросту і об'єму талії.

"Наші результати підтвердили цінність нашої нової формули по великому числу показників: відносна жирова маса є найкращим показником жирової маси тіла, ніж багато показників, які використовуються в даний час в медицині і науці, включаючи ІМТ", - сказав Вулкотт.

Вперше дослідники досліджували більше 300 можливих формул для оцінки вмісту жиру в організмі з використанням великої бази даних з 12 000 дорослих, які брали участь в обстеженні здоров'я і харчування, що проводиться Центрами з контролю і профілактиці захворювань.

На наступному етапі дослідники розрахували відносну масу жиру для 3500 пацієнтів і порівняли результати з результатами пацієнтів від спеціалізованого високотехнологічного сканування тіла під назвою DXA, який вважається одним з найбільш точних методів вимірювання тканин тіла, кісток, м'язів і жиру. Результати RFM пацієнтів найбільш точно відповідали точності сканування тіла DXA.

"Формула відносної жирової маси тепер затверджена. Це новий показник для вимірювання огрядності тіла, який може бути легко доступний для практикуючих лікарів, що намагаються лікувати пацієнтів з надмірною вагою,  які часто стикаються з серйозними наслідками для здоров'я, такими як діабет, високий кров'яний тиск і хвороби серця", - каже  Річард Бергман, старший автор дослідження і директор Cedars-Sinai Sports Spectacular Diabetes and Obesity Wellness and Research Center.

Щоб визначити відносну масу жиру (RFM), вам необхідно виміряти свій зріст, а також окружність талії. Формула відносної маси жиру:

Необхідно провести додаткові дослідження, щоб привласнити RFM категорії "зі зниженою вагою / нормальною / ожирінням". Поки що вчені довільно визначили ожиріння, як відсоток жиру в організмі, виміряний DXA, ≥33,9% для жінок та ≥22,8% для чоловіків.

"Нам все ще потрібно протестувати RFM в дослідженнях з великими вибірками, щоб визначити, які діапазони процентного вмісту жиру в організмі вважаються нормальними", - сказав Вулкотт.