Вчені виявили першу акулу, що харчується не лише м'ясом

Довгий час вчені вважали, що всі акули без винятку - м'ясоїди, однак нове дослідження свідчить, що одна з найпоширеніших акул у світі насправді є всеїдною

Дослідження було опубліковане в журналі Proceedings of the Royal Society B. Коротко про результати роботи повідомляє портал ScienceAlert.

Йдеться про так звану акулу-лопату (Sphyrna tiburo), один з видів роду акул-молотів. Це відносно невелика акула, яка водиться в прибережних водах американського континенту. Виявляється, вид може харчуватися як м'ясом, так і рослинною їжею.

Те, що акули-лопати споживають багато морської трави, було відомо і раніше: більше 62% вмісту їх шлунків можуть становити водні рослини. Однак вчені вважали, що Sphyrna tiburo з'їдає рослини помилково, полюючи за крабами, кальмарами та іншими безхребетними: фахівці не думали, що акули здатні засвоювати таку їжу, отримувати від неї поживну цінність.

Щоб дізнатися, чи є Sphyrna tiburo всеїдними тваринами, вчені використовували морську траву із Флоридського затоки. У лабораторних умовах кожна рослина маркували особливо, додавши у воду спеціальний ізотоп вуглецю. В експерименті брали участь п'ять акул-лопат: тварин посадили на дієту, яка приблизно на 90 відсотків складається з морської трави і на 10% з кальмарів.

По закінченні трьох тижнів, як з'ясувалося, акули набрали у вазі. Далі дослідники провели серію тестів, щоб визначити, як багато рослинного матеріалу було переварено і виділено випробуваними акулами. Як зазначається, було виявлено високий вміст хімічних маркерів в крові і печінці піддослідних акул - таким чином вчені припустили, що поживні речовини морської трави були засвоєні тваринами.