Ocean Cleanup запустила перші плавучі бар'єри: вони мають прибрати пластик з Тихого океану

Компанія Ocean Cleanup запустила першу тестову систему збору пластикового сміття в Сан-Франциско

Про це пише ScienceAlert.

Розробка першого повнорозмірного масиву коштує близько 23 мільйонів доларів США, хоча команда оцінює, що майбутні масиви будуть коштувати менше 6 мільйонів доларів США.

Після тестування недалеко від Сан-Франциско, яке відбувалося протягом 2 тижнів, система з плавучих бар'єрів відправилася до великої тихоокеанської сміттєвої плями. За допомогою 600-метрової лінії з балок з триметровою підводною мережею компанія зможе зібрати все сміття розміром більше 5 см.

Планується, що комплекс System 001 буде доставлений до сміттєвої плями за два-три тижні. Всього Ocean Cleanup має намір запустити до 60 таких систем - вони дозволять до 2040 року прибрати до 90% всієї сміттєвої плями.

Велика сміттєва пляма - утворення північній частині Тихого океану - найбільше скупчення пластика у світі, яке утворилося на стику кількох течій. Його виявили ще у 1980-х роках. Скупчення щороку збільшується і наразі охоплює площу понад 1,6 млн кв. км, що в рази перевищує попередні оцінки.

Видання зазначає, що до сих пір незрозуміло, наскільки ефективна буде ця технологія. Крім того, оскільки пляма знаходиться на території міжнародних вод, за законодавством компанії необов'язково проводити екологічні експертизи.

Оскільки це перший масив, Ocean Cleanup очікує, що їм доведеться налаштувати і, можливо, переробити аспекти очищення масивів і процеси збору пластику.

Як тільки прототип досягне області сміття, команда хоче побачити, наскільки ефективно система збирає пластик. Як тільки буде шторм, вони зможуть з'ясувати, чи зможе система функціонувати або принаймні "виживати" за таких умов.

Читайте також: Смерть у повітрі. Як "нудна" екологія непомітно вб'є 260 тисяч людей