Конституційний суд перевіряє законність е-декларування для антикорупційних активістів

Конституційний суд України почав провадження щодо обов'язку антикорупційних активістів заповнювати електронні декларації

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У середу, 12 вересня, Конституційний суд об'єднав у справу провадження щодо конституційності окремих положень закону "Про запобігання корупції", відкриті за поданнями уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової та ще 65 народних депутатів.

Денісова пояснила у Facebook, що оскаржувала норми закону як такі, що не відповідають Конституції України.

"Вважаю, що оскаржувані норми Закону України "Про запобігання корупції", за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають Основному Закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад. До того ж, додаткове навантаження на громадянське суспільство в Україні суперечить європейським цінностям, до запровадження яких ми так прагнемо", - написала Денісова.

Денісова також оприлюднила ухвалу КСУ про відкриття провадження та скликання засідання Великої палати суду.

"Відкрити конституційне провадження у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України п. 5 ч. 1 ст. 3, абзацу третього ч. 3 ст. 45 Закону України "Про запобігання корупції" від 14 жовтня 2014 року", - йдеться у документі.