Росіян попередили з приводу переведення валютних депозитів у рублі

Банківський сектор Росії зможе впоратися з наслідками запровадження США нових запланованих санкцій, які один з розробників законопроекту сенатор Ліндсі Грем назвав "пекельними"

Про це розповів очільник ВТБ, який є одним з найбільших російських державних банків, Андрій Костін в інтерв'ю телеканалу Bloomberg.

Він наголосив, що у ВТБ готуються до будь-якого повороту подій і розраховують на підтримку ЦБ і уряду.

"Я не буду зараз розкривати усіх планів - на те вони і плани. Але у нас є низка заходів, які дозволять нам захистити наших клієнтів, наших вкладників", - зазначив Костін.

Додаткових подробиць Костін не навів, проте з його відповіді випливає, що повернення коштів з доларових вкладів може бути проведений в іншій валюті, зазначає портал Banki.ru. 

"Я переконаний, що всі клієнти всіх банків зможуть отримати назад свої гроші. Це принциповий момент. Як це буде зроблено, в якій валюті - це вже інше питання", - наголосив голова ВТБ.

Офіційний речник Кремля відмовився коментувати слова Костіна.

За словами Дмитра Пєскова, він "все-таки є прес-секретарем Путіна, а не Костіна".

Водночас, керівник російського Центробанку Ельвіра Набіулліна категорично заперечила проведення подібних заходів.

"Жодних загроз для валютних вкладів не бачимо, і жодних заходів для примусової конвертації не розглядали, у нас навіть думки такої не було. Ці заходи можуть лише підірвати довіру до банківської системи", - сказала вона.

За її даними, частка валютних вкладів на балансах банків РФ нині становить близько $87 млрд.  

В опозиції втім не виключають, що Кремль може вдатися до подібних кроків.

"Свого часу я все це чув знаєте коли? Я це чув 15 серпня 1998 року. Що сталося 17 серпня, ми всі знаємо (дефолт - ред.). Нам 15 серпня розповідали, що перейматися не варто, що валюти навалом, що жодних проблем немає, все чудово, економіка міцна... І бжик. Й сьогодні теж саме, той чамий кіндер-сюрприз займається цими питаннями. Я маю на увазі Сергія Владиленовича Кірієнка (тоді був очільником російського уряду, а нині обіймає посаду першого заступника керівника президентської адміністрації Путіна - ред.)", - прокоментував ситуацію лідер забороненого руху "Артпідготовка" й керівник невдалої революції 05.11.17 В'ячеслав Мальцев, котрий нині мешкає у Франції.