У заявах Росії щодо МН17 є ознаки підробки, - росЗМІ

У представлених Міністерством оборони Росії документах, які нібито вказують на походження ракетного комплексу "Бук", який збив МН-17, виявили ознаки підробки

Про це пише російська "Новая газета". 

У своїх висновках російські військові використовували дані розслідування JIT і, зокрема, серійний номер двигуна ракети - 8869032, який разом із залишками корпусу голландці пред'явили в травні 2018 року на своїй презентації під Утрехтом.

Тоді JIT змогла встановити, що двигун з таким номером був виготовлений на збройовому заводі в підмосковному Долгопрудному. Також слідчі запросили інформацію про виріб, який мав двигун з вказаним серійним номером, у російської сторони. 

Представники Міноборони Росії на спеціальному брифінгу представили, як вони стверджують, документи архіву Долгопрудненського заводу: "зведену відомість на виріб", "відновлений оригінал формуляру на двигун" і "журнал прийнятої продукції".

Номер двигуна 8869032, опублікований голландцями, є у перших двох документах. Наприклад, у "відновленому оригіналі формуляра" поруч з номером 8869032 є цифри 8868720, що значаться як серійний номер вже зібраного виробу.

В обох "документах" вказана дата виробництва ракети: 24 грудня 1986 року.

Представник міноборони РФ стверджує, що знаючи ці номери, можна встановити в яку військову частину вона була призначена.

У рукописному журналі навпроти "унікального номера ракети" 8720 вказано і місце відправлення - в/ч 20152 (військова частина в Тернопільській області на заході України)

Треба зауважити, що міноборони РФ ніяк не пояснює, чому замість оригінального "формуляра на двигун", публіці пред'явили "відновлений оригінал формуляра на двигун".

Однак, як випливає з ГОСТУ СРСР 19.601-78, прийнятого 1 січня 1980 року, відновлений оригінал може бути виготовлений після складання акту про списання оригіналу, який став непридатним або був втрачений.

У папері, згідно з правилами відновлення оригіналів, визначеними стандартом, стоять позначки особи, відповідальної за заповнення. У документі як мінімум на чотирьох аркушах є прізвище і підпис співробітниці Дмитрієвої, а також дата заповнення: 14 cічня 1986 року. "Дата виготовлення зібраного виробу" - 24 грудня 1986 року - значиться в цьому ж формулярі.

Виходить, відповідальна Дмитрієва виготовила копію документа на готовий виріб майже за рік до його виробництва.

"Цей факт породжує питання: хто і коли міг втрутитися в створений Дмитрієвою документ, який, ймовірно, не мав відношення до ракети, випущеної по "Боїнгу"?", - пише газета.

У цьому контексті звертає на себе увагу і почерк заповнювача другого документа - "зведеної відомості на виріб". Очевидно, її заповнює одна людина: автор в особливій стилістиці виписує цифру 2, кожен раз виводячи петлю нагорі і внизу.

При цьому в заголовку відомості, де єдиний раз вказано серійний номер ракети - 8868720, цифра 2 виписана інакше. Також помітно, що при написанні останніх двох цифр використовувалися світліші чорнила.