Клімкін пояснив, чому договір про дружбу з Росією не розірвали

Договір про дружбу з Росією не розірвали, а відмовилися продовжувати, оскільки його порушення росіянами Україна використала у міжнародних судах

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає Еспресо.TV.

"Цей договір фундаментально порушений Росією і тому не може бути пролонгований. Водночас за цей час ми використовували цей договір і посилання на нього і на порушення Росії в процесі формулювань наших позовів у міжнародних судах. Це стосується Міжнародного суду ООН і у нас зараз є кілька революційних позовів проти Росії. Це наш позові у рамках міжнародного арбітражу, в рамках Конвенції про морське право, це також позови громадян України до Страсбургу щодо їхніх порушених прав", - пояснив Клімкін.

Міністр додав, що порушення договору Росією Україна використала, зокрема, у справі $3 млрд "боргу Януковича".

"Саме посилання на порушення Росією цього договору допомогло нам досягти успіху в процесі навколо так званої "трьошки Януковича". Тим, що це рішення прийняте, ми завдячуємо, в тому числі послідовній юридичній тактиці, і зараз питання збройної агресії та гібридної агресії Росії розглядатимуться в Лондонському суді. Саме в цьому сенс апеляційного рішення. Ми готуємося до цього розгляду та до розгляду в рамках інших міжнародних майданчиків", - сказав голова МЗС.

За словами міністра, договір про дружбу з РФ укладений так, що у ньому навіть не передбачена відповідальність сторін.

"В ньому навіть не передбачена жодна процедура врегулювання суперечок, якщо Росія порушує цей договір. Як правило, є чітко вказана логіка, до яких судів іти, до яких органів. Оскільки це був договір про дружбу і співробітництво, навіть це не було передбачено. І зараз одним із найбільш дієвих засобів боротьби з російською агресією є саме юридичний трек", - зазначив Клімкін.

Міністр також наголосив, що решта договірно-правової бази з Росією має бути докорінно переглянута.