Проросійського президента Молдови Додона відсторонили від посади

У понеділок, 24 вересня, Конституційний суд Республіки Молдова задовольнив запит групи депутатів Демократичної партії Молдови про призупинення президентських повноважень Ігоря Додона

Про це повідомляє молдовське видання Point.md.

Ухвала Конституційного суду країни пов'язана з відмовою Додона затвердити на посади міністрів низку кандидатів, запропонованих прем'єр-міністром. Тепер рішення суду дозволяє голові парламенту як виконуючому обов'язки президента підписати указ про призначення нових очільників міністерств.

На попередньому тижні депутати ДПМ звернулися до Конституційного суду через те, що Ігор Додон повторно відмовився призначити Миколу Чубука (на посаду міністра сільського господарства, регіонального розвитку та навколишнього середовища) та Сільвію Раду (на посаду міністра охорони здоров'я, праці та соцзахисту).

Раніше Додона вже відсторонювали від виконання сложбових обов'язків, зокрема, через відмову призначити міністра оборони.

Ігор Додон відомий своєю проросійською позицією. Так, він заявляв, що не допустить вступу країни до НАТО, а також мав намір нагородити російських окупантів молдовського Придністров'я державними нагородами. Крім того, Додон засудив заяву парламенту Молдови про необхідність виведення з Придністров'я російських військ.

Восени 2017 року депутати парламенту Молдови від проєвропейської Ліберальної партії почали збір підписів за імпічмент президента Додона.