Не шоколадки: вчені розповіли, що треба їсти аби уникнути депресії

Очевидно, що пригнічений настрій може негативно вплинути на ваш апетит, але чи може бути сама їжа причиною такого пригнічення? Виявляється, так

Про це пише Science Alert.

У новому дослідженні було виявлено ​​чіткий зв'язок між якістю дієти людини і ризиком  розвитку у неї депресії.

Вчені вивчали виключно дослідження, в яких враховувалися вік, стать, дохід, розмір тіла, загальний стан здоров'я, куріння і фізична активність, аби впевнитись,  що асоціації між раціоном харчування і ризиком депресії не залежать від цих чинників.

Як виявилося, найкращою дієтою проти депресіє є середземноморський раціон харчування. Дослідження свідчить, що у людей  з переважно заданим раціоном ризик розвитку депресії на 33 відсотки нижче, ніж у людей, чий раціон менш схожий на середземноморську дієту.

Традиційно таке харчування  уникає оброблених харчових продуктів і продуктів з високим вмістом насичених жирів і цукру, проте насичена омега-3, клітковиною, вітамінами, магнієм і поліфенолами.

Біологічне пояснення

Дієта може впливати на психічне здоров'я, викликаючи пошкодження мозку. Це може бути викликано окислювальним стресом (шкідливим хімічним процесом), резистентністю до інсуліну, змінами кровотоку і запаленням.

Протизапальні компоненти  і антиоксиданти зазвичай зустрічається у фруктах, овочах, горіхах і вині (яке повинні бути випиті в помірних кількостях), може безпосередньо впливати на мозок, захищаючи його від окисного стресу і запалення.

Запалення в свою чергу може впливати на нейромедіатори), відповідальні за регулювання емоцій.

Нещодавні дослідження на людях також припускають, що дієта може впливати на утворення клітин мозку (нейронів).

Недавнє дослідження SMILES було першим дослідженням, яке показало, що дієта може впливати на депресію. Вчені провели експеримент і розділили піддосліднних пацієнтів з деперсією на дві групи: у першої, яка "підсіла" на середземноморську дієту через 12 тижнів спостерігали покращення  у порівнянні з контрольною групою, яка отримала звичайну соціальну підтримку.