Фізики підтвердили існування двох частинок і виявили сліди присутності третьої

В результаті експериментів на Великому адронному колайдері вчені підтвердили два нові типи частинок і побачили ознаки присутності третьої

Як пише Science Alert, дослідження проводила міжнародна група фізиків з Європейської організації з ядерних досліджень (CERN).

Виявлені частинки - баріони, були передбачені стандартною кварковою моделлю, проте поспостерігати за ними вченим досі не вдавалося.

Довідка:

Баріони (від грец. Βαρύς - важкий) - сімейство елементарних частинок: сильно взаємодіючі  ферміони, що складаються з трьох кварків. У 2015 році було також доведено існування аналогічних частинок з 5 кварків, названих пентакварками. До основних баріонів відносяться (в міру зростання маси): протон, нейтрон, лямбда-баріон, сигма-гіперон, ксі-гіперон, омега-гіперон.

"Новачки" отримали назву Σb (6097) + і Σb (6097). Третя частка, ознаки якої виявили фізики, імовірно, складається з чотирьох кварків, два з яких - так звані "чарівні".

"Майбутні дослідження цих нових частинок дозволять пролити світло на силу, яка б пов'язала разом субатомні частинки - кварки. Відкриття двох нових частинок і ймовірне відкриття третьої представляють собою ще один крок в розумінні фізиками сильної ядерної взаємодії - однієї з чотирьох фундаментальних сил в природі", - пишуть вчені.