"Тактика сомалійських піратів": у Раді назвали вкидом обмін Сенцова на ув'язнених у США росіян

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко назвала інформаційною спецоперацією та спекулятивним вкидом публікацію щодо можливого обміна незаконно засудженого Росією українця Олега Сенцова на ув'язнених у США росіян

Про це Геращенко написала у своєму Facebook.

"Вже не вперше недостовірні і спекулятивні вкиди щодо долі Олега Сенцова і інших бранців Кремля робляться через так звані російські ліберальні ЗМІ. Влітку був суботній нічний кошмар - вкид про "транспортування Олега в Київ", зараз - про "переговори США і РФ про обмін українського політв‘язня на відвертий російський криміналітет і мафію", - написала Геращенко.

Перший віце-спікер Ради припустила, що таким чином російські спецслужби, зокрема, намагаються дискредитувати ідею існування в РФ незалежних від влади ЗМІ, а також підвищити ціну за звільнення Сенцова.

"Мене вже давно не дивує, що подібні брудні інформаційні спецоперації запускаються через так звані ліберальні російські медіа, бо мета спецслужб тут очевидна: підняти ставку, ціну переговорів, паралельно дискредитувати навіть ілюзію існування незалежних від Кремля медіа. Саме тому ці чутки, які не мають під собою жодної основи, запускаються саме так", - заявила Геращенко.

Нардеп наголосила, що обмін політв'язня на функціонерів кримінальних структур є тактикою торгівців людьми.

"Олег - політв‘язень, справа якого сфабрикована з самого початок до кінця, від першої до останньої літери. І очевидно, що говорити про обмін його на мафіозі, торговців зброєю і шпигунів - це тактика сомалійських піратів, торгівців людьми, на яких давно перетворився Кремль", - підсумувала Геращенко.

Раніше, 30 вересня, російська "Новая газета" з посиланням на свої джерела повідомила, що Росія припускає обмін Сенцова на ув'язнених у США росіян Віктора Бута, Костянтина Ярошенка та Марію Бутіну. Речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що йому про такий план "нічого не відомо". Таку ж позицію висловила речник російського МЗС Марія Захарова.

Марію Бутіну заарештували у США 18 липня 2018 року за підозрою в роботі іноземним агентом без необхідної реєстрації, змові з метою роботи на іноземну державу та спробах "розвивати зв'язки з особами в США і входити в організації, що мають вплив на американську політику".

Костянтина Ярошенка був затримали в Ліберії і екстрадували до США в 2010 році. Йому пред'явили звинувачення у контрабанді наркотиків і засудили до 20 років в'язниці.

Віктора Бута за запитом Вашингтона затримали в 2008 році у Таїланді, у 2012 році його засудили до 25 років в'язниці за торгівлю зброєю та підтримку терористичних груп.

У Держдепі США повідомили, що не домовлятимуться з Росією про звільнення Олега Сенцова в обмін на ув'язнених росіян Віктора Бута, Костянтина Ярошенка та Марію Бутіну.