У вересні до портів окупованого Криму зайшли 16 суден

За період із 1 по 30 вересня до портів окупованого Криму на порушення норм міжнародного права і законів України зайшли 16 танкерів і вантажних суден

Про це повідомляє прес-служба міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

За даними МінТОТ, 15 суден йшли під прапором Російської Федерації, ще одно - під прапором Республіки Того. Загалом ці судна здійснили 47 заходів до портів окупованих Феодосії, Севастополя та Керчі. При цьому відомство надало дані лише по суднах, на яких працює автоматична ідентифікаційна систама AIS.

Крім того на рейді в акваторіях портів Севастополя, Феодосії та Керчі, що використовуються для стоянки, зафіксовано 13 суден, серед яких 10 - під прапорами РФ, ще по одному - під прапорами Туреччини, Молдови та Республіки Панама.

Морські порти на території Автономної Республіки Крим (Євпаторія, Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта) закриті розпорядженням Кабінету міністрів України від 30 квітня 2014 року №578-р "Деякі питання функціонування морського та річкового транспорту" та наказом Мінінфраструктури України від 16 червня 2014 року №255 "Про закриття морських портів".

"Заходження суден під іноземними прапорами до закритих морських портів та терміналів, розташованих на території АР Крим та м. Севастополь, є порушенням норм міжнародного права як дії, що підривають суверенітет України, а також порушенням законодавства України, і тягне за собою відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден, зокрема, кримінальну", - наголосили в МінТОТ.