Вчені вперше зняли на відео вугра-пелікана. Його голова надувається, мов повітряна куля

Що б ви отримали, якби схрестили пелікана з вугром? Ймовірно, щось близьке до "пеліканського вугра" (Eurypharynx pelecanoides), химерної риби з тонким тілом і головою, яка надувається, мов повітряна куля

Про це пише журнал Sciece.

Оскільки пеліканскій вугор живе на глибині від 500 до 3000 метрів нижче поверхні тропічних і помірних морів, його рідко бачать або фотографують люди. Це ускладнює вивчення поведінки істоти і пошук відповіді на питання "чому у нього така дивна голова?".

Спочатку вчені вважали, що вугрі-пелікани роздмухують свої голови, щоб сформувати свого роду рибальський "мішок", в який потім потрапить здобич. Інша теорія полягала в тому, що завдяки цій своїй особливості тварина просто створює великий отвір, в який з потоком води потрапляє дрібна здобич.

Щоб з'ясуват істину команда дослідників занурилася на глибину 1000 метрів у Атлантичний океан в спеціальному апараті приблизно в 1500 км від узбережжя Португалії - неподалік від Азорських островів.

Виявилося, що насправді вугрі-пелікани - це жорстокі хижаки:  вони активно шукають здобич і виявивши її роздмухують свої голови максимально широко, щоб збільшити шанс проковтнути знайдене.

У майбутньому вчені сподіваються провести ще кілька сеансів відеозйомок і дізнатися більше про те, як живуть і розмножуються ці істоти.