"Нафтогаз" утримав у "Газпрома" $9 млн

Український "Нафтогаз" утримав у російського "Газпрома" $9 млн в рахунок оплати боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу

Про це у середу, 10 жовтня, повідомла прес-служба ПАТ "Нафтогаз Україна" у своєму Twitter.

Як зазначається, "Нафтогаз" скерував "Газпрому" відповідну заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені за заборгованість російським монополістом згідно з арбітражним рішенням від 28 лютого 2018 року за транзитним контрактом.

Як відомо, 22 грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув формулу ціноутворення на газ за контрактом щодо поставки газу в Україну, таким чином зменшивши його вартість, що автоматично призвело до зменшення ставки вартості послуг та загальної вартості послуг транзиту газу, які надаються Нафтогазом.

"Послідовно відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, Газпром у 2018 році продовжує платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє Нафтогаз, який розраховує тариф у відповідності до рішення арбітражу. Відтак Нафтогаз зарахував більше 9 млн дол. США переплати за послуги транзиту, що були надані у серпні, як платіж на виконання арбітражного рішення", - .зазначили у "Нафтогазі".