Для надання Томосу має відбутися об'єднавчий собор, - архієпископ Євстратій

Речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій Зоря заявив, що для надання Томосу єдиній помісній церкві у Києві має відбутися об'єднавчий собор

Про це заявив архієпископ Євстратій у ефірі "Еспресо.TV".

"Томос як єдиний фізичний документ має бути наданий єдиній помісній церкві, поки що єдиної церкви немає, є 3 юрисдикції. Тому має відбутися обєднавчий собор у Києві і коли буде єдина помісна церква, тоді цій церкві має бути наданий Томос", - повідомив він.

Архієпископ зазначив, що очікує підтверджень сподівань, що всі рішення, які відкривають дорогу до процесу отримання Томосу синод прийняв. Об'єднавчий собор повинен відбутися у період кількох тижнів чи місяця.

"У будь-якому разі буде робитися все для того, щоб до наступного засідання священного синоду у Константинопольському патріархаті провести всі необхідні процедури в Україні", - зазначив Євстратій.

Він також сказав, що затримувати чи відкладати процес надання Томосу Україні немає сенсу, тому що процес вже розпочатий. 

"Процес уже розпочатий, про це неодноразово було сказано ще з боку вселенського патріархату. Ще з квітня місяця він триває цей процес. Відкладати його надалі немає ніяких підстав", - заявив він. 

Читайте також: Що таке Томос і яке важливе питання досі не погодили. Пояснення УПЦ КП.