Що таке Томос і яке важливе питання досі не погодили. Пояснення УПЦ КП

Представник УПЦ Київського патріархату розповів, який вигляд матиме Томос, що це таке і хто має отримати цей документ

Про це заявив речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) в ефірі "5 каналу".

Він зазначив, що Томос – це урочистий акт, урочиста грамота. Зокрема, всі звикли до слова "том". Це те саме слово, тільки з грецьким закінченням "-ос". Це синодальний том.

За його словами, це рішення має вигляд грамоти, яку підписує Патріарх і всі члени Синоду, і яку надають предстоятелю Єдиної Помісної Української Церкви.

"Предстоятеля повинен обрати Об'єднавчий собор, на який мають зібратися ті ієрархи, які звернулися до Вселенського Патріарха у квітні місяці з проханням про автокефалію. Бо, власне, автокефалію надають тим, хто про неї просить. Це УПЦ Київського Патріархату, Українська Автокефальна Православна Церква і ті ієрархи з Московського Патріархату, які таке звернення до Вселенського Патріарха спрямували. Офіційно їхню кількість ніколи не називали. На той момент (квітень 2018 р.) таке звернення було підписане приблизно 10-ма архієреями і лише двоє з них офіційно публічно заявили про це", - наголосив Євстратій Зоря.

Він зазначив, що на соборі будуть присутні не всі архієреї УПЦ МП. Зокрема, не приїде митрополит Онуфрій, але ієрархи УПЦ МП, які представлятимуть свої парафії, мають бути присутні. 

Він додав, що єдиний момент, який наразі не погоджено, це яким чином обиратимуть предстоятеля Єдиної Помісної Української Церкви.