Мирних варіантів набагато більше, ніж конфліктних, - протоієрей Коваленко про визнання автокефалії в Україні

Автокефалія Української церкви неминуча, і вона буде розвиватися дещо інакше, ніж того хотіли ті, хто провокує і розв'язує війну

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив керівник проекту Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості протоієрей отець Георгій Коваленко.

"Дуже велика кількість православних і вірних вітає рішення Вселенського Патріарха, незважаючи на те, що офіційна позиція Москви і деяких її представників в Україні, вона агресивно-істерична. Мені здається, що мирних варіантів набагато більше, ніж конфліктних. Якщо сторони домовляються відходити від ворожнечі і від насильства, то тоді можна розглядати мирні варіанти. І таких варіантів - безліч", - зазначив отець Коваленко. 

За його словами, згідно з даними опитування щодо варіантів розподілу церковного майна, вірянам було запропоновано 5 мирних варіантів, натомість було отримано від них ще додаткових шість. 

"Миротворчій потенціал, потенціал християнської любові - він досить потужний в українському православ'ї, нас не вдасться роз'єднати", - наголосив протоієрей. 

Щодо заяв речника російського президента Пєскова про готовність захищати православних, отець Георгій зазначив, що українські вірні вже навчились відрізняти провокації і фейки від реальних загроз.  

"Як раз ті, хто пророкують насильство, вони і провокують його. Ми вже подібне чули у 2014 році, навесні, коли не відбулося того, про що тоді говорили російскі ЗМІ стосовно захоплення Лаври. Тоді самооборона Майдану навпаки взяла під захист Київо-Печерську Лавру", - нагадав протоієрей Коваленко.