Надання автокефалії вирішило проблему розколу в українському православ'ї, - єпископ Макаріос

Рішення щодо надання автокефалії Україні було найскладнішим для Вселенського Патріарха, з Томосом вже буде легше

Про це заявив помічник Вселенського Патріарха Варфоломія, Єпископ Макаріос Христопольський в інтерв'ю "Укрінформу".

Він зазначив, що найскладнішим було саме ухвалення рішення про автокефалію України, а Томос у цій ситуації вже є другим кроком, і це вже не так важко.

"Томос – це завершення даного рішення, іншими словами – "засвідчення". У потрібний час і Томос буде надано. Патріарх Варфоломій веде справу і зробить все в свій час", - наголосив Макаріос.

За його словами, кожна помісна церква пройшла свій власний шлях до отримання автокефалії від Константинопольської Матері-Церкви. У деяких випадках були такі самі труднощі, як і в Україні, деякі з цих труднощів були особливими і одиничними. 

"Деякі говорять про легалізацію розколу, однак насправді йдеться про вирішення проблеми розколу відповідно до прикладів діянь Вселенських Соборів. Одна річ – це вирішення проблеми розколу і зовсім інша річ – легалізація. Ми б узаконили розкол, якби сказали Філарету і Макарію: "Ідіть в Православну Церкву і ми визнаємо вас як патріархів та архієпископа". Але було не так", - пояснив Макаріос.

Він додав, що Вселенський Патріархат вчинив згідно з Канонами і церковним правом. Не з політичних мотивів, а зі святою мудрістю.

"Результати, як ми бачимо, такі: Патріарху Варфоломію і Синоду вдалося об'єднати дві розкольницькі групи, відновити їх у канонічності без запитів з боку цих організацій щодо посад і почестей. Це чимало. Москва неодноразово намагалася вирішити це завдання у минулому, але їй це не вдалося", - підсумував Макаріос.