Парубій заявив, що Україна отримає Томос до Нового року

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що Українська православна церква отримає Томос про автокефалію до Нового 2019 року

Про це голова парламенту заявив під час інтерв’ю на телеканалі Рада, передає прес-служба Апарату ВР.

"Кінцевий акт: Томос українська церква отримає ще до Нового року. Я сподіваюсь на це, але ми просто молимось і чекаємо. Рішення, прийняті в Константинополі, перевершили мої сподівання. Адже постало питання не тільки про автокефалію, а про скасування акту анексії української церкви", - наголосив Парубій. 

Насправді, за його словами, триста років тому Москва намагалась анексувати не лише українську церкву, а й українську історію.

"Тому рішення Вселенського Патріарха мають важливе рішення не лише для української церкви, а й для України в цілому, для української пам’яті, її державності, її майбутнього", - підкреслив Парубій.

Крім того, голова Верховної Ради повідомив, що під час його особистих зустрічей із Вселенським Патріархом було визначено напрямки роботи, за якими необхідно було працювати, аби досягти цього результату. Один з таких напрямків - створення Спеціальної Комісії, яка мала вивчити всю історію і всі канонічні нюанси української церкви: як вона була анексована Москвою, який був шлях до того, після того.

"Тому, коли ми сьогодні отримуємо рішення Вселенського Патріарха – це не є поспішне рішення - два роки йшла ретельна підготовка і вивчення усієї документації перед ухваленням такого рішення, як надання Україні автокефалії", - зазначив спікер парламенту.