МОЗ створило підприємство з прозорих закупівель ліків

Міністерство охорони здоров’я зареєструвало держпідприємство “Медичні закупівлі України”, яке серед іншого запровадить електронний каталог ліків в онлайн-магазині у системі ProZorro

Про це у п'ятницю, 26 жовтня, повідомила прес-служба МОЗ.

Як зазначається, новостворене підприємство закуповуватиме за кошти держбюджету ліки за стратегічними програмами (вакцини, інфекційні захворювання),  а також патентовані дороговартісні ліки. 

Крім того, воно буде працювати з ринком щодо зниження цін, об'єднувати місцеві закупівлі, проводити рамкові закупівлі, формувати і вести електронні каталоги, а також підвищувати рівень професійності в сфері закупівель ліків та медвиробів.

"Також планується запровадити електронний каталог лікарських засобів та медичних виробів, який буде мати вигляд онлайн-магазину у системі ProZorro. Це дозволить медичним закладам зручним способом, без бюрократичного навантаження самостійно купувати ліки та медичні вироби", - зазначили у МОЗ.

У відомстві також повідомили, що контроль над підприємством здійснюватиме незалежна наглядова рада, до складу якої увійдуть представники держорганів, міжнародних організацій, пацієнтських та антикорупційних громадських організацій. 

"Така рада має бути сформована протягом 6 місяців. Дотримання найкращих стандартів корпоративного управління допоможе забезпечити ефективність, прозорість, підзвітність стратегічного закупівельника лікарських засобів та медичних виробів", - йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що вже у 2018 році мають бути запущені процедури формування Наглядової ради та конкурсу на відбір керівника ДП “Медичні закупівлі України”.