Щоб нас помітили: вчений зі США пропонує "сигналити" іншопланетянам новітнім лазером

Дослідження науковця з MIT передбачає, що лазерна технологія на Землі може створити достатньо сильний "маяк", щоб привернути увагу ймовірних "іншопланетних розвідників" на відстані до 20 000 світлових років

Дослідження опубліковане в Astrophysical Journal, коротко передає Phys.org.

Автор дослідження Джеймс Кларк називає його "техніко-економічним обгрунтуванням", а отримані ним дані свідчать про те, що якщо потужний лазер від 1 до 2 мегават фокусується через масивний 30-45-метровий телескоп і спрямовується в космос, то комбінація інфрачервоного випромінювання була б досить сильною, щоб виділятися на фоні сонячної енергії.

"Такий сигнал може бути виявлений інопланетними астрономами, які виконують побіжний огляд нашого "району" Чумацького Шляху, особливо якщо ці астрономи живуть в недалеких системах, таких як Проксима Центавра (найближча зірка до Землі) або TRAPPIST-1, (зірка на відстані 40 світлових років від нас. навколо якої є сім екзопланет , три з яких потенційно придатні для житла)", - йдеться у матеріалі.

В дослідженні також йдеться, що якщо після використання променя буде виявлено зворотній сигнал, то цей же лазер можна буде використати для відправки короткого повідомлення у вигляді імпульсів, аналогічних коду Морзе.

"Якби ми успішно познайомилися і почали спілкуватися, ми могли б відправляти повідомлення зі швидкістю передачі даних в кілька сотень біт на секунду", - каже Кларк, аспірант в Департаменті аеронавтики і астронавтики Массачусетського технологічного інституту (MIT ) і автор дослідження.

На його думку, цей проект можна буде реалізувати за допомогою поєднання технологій, які існують зараз, і які можуть бути розроблені в найближчому майбутньому.

"Це буде складний проект, але не неможливий. Види лазерів і телескопів, які будуються сьогодні, можуть створювати видимий сигнал, так що астроном міг би поглянути на нашу зірку і відразу побачити щось незвичайне в своєму спектрі. Я не знаю, чи будуть розумні істоти навколо Сонця їх першої здогадкою, але це, безумовно, приверне додаткову увагу".

Читайте також: Пам'яті "Кеплера": як один телескоп змінив уявлення про Всесвіт та хто тепер шукатиме іншопланетян