Астрономи вперше спостерігали "фонтан" у галактиці. Що це

Приблизно в мільярді світлових років від Землі вчені виявили гігантську галактику-фонтан: надмасивна чорна діра в її серцевині "вихлюпує" холодний молекулярний газ, який потім падає назад в чорну діру і знову живить цикл

Проце пише Science Alert.

Таке явище відоме як "фонтан", галактичний "засіб переробки" зіркоутворного матеріалу. При цьому вчені давно теоретизували його, але ніколи раніше не спостерігали повністю. "Фонтан" виявили у галактиці в основі кластера, відомого як Abell 2597.

"Можливо, це перша система, в якій ми знаходимо чіткі докази як припливу холодного молекулярного газу в сторону чорної діри, так і відтоку або підняття зі струменів, що випускаються чорною дірою", - пояснив Грант Тремблей з Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики. "Надмасивна чорна діра в центрі цієї гігантської галактики діє як механічний насос в фонтані".

На зображенні показано холодне джерело газу жовтого кольору та гарячий "витікаючий" газ (позначено червоним)

При цьому виявлена чорна діра "викидає" газ на відстань до 30 000 світлових років. Потім цей холодний газ зливається назад в резервуар, який входить в аккреційний диск чорної діри - величезну ниткоподібну туманність з масою, еквівалентною приблизно 3 мільярдам сонячних променів (що охоплює близько 100 000 світлових років ) в центрі галактики.

Художнє зображення Abell 2597.

Читайте також: Пам'яті "Кеплера": як один телескоп змінив уявлення про Всесвіт та хто тепер шукатиме іншопланетян