Через забруднення повітря у дітей до 3 років можуть розвинутися аутистичні розлади, - дослідження

Вплив деяких типів забруднення повітря в ранньому дитинстві може значно підвищити ризик розвитку симптомів, пов'язаних з розладами аутистичного спектру

Про це повідомляє Science Alert.

Згідно дослідження, забруднене повітря подібним чином може впливати не лише на плід в утробі матері, але і на вже народжену дитину протягом перших років життя. В аналізі науковців з університету Монаш взяли участь 1500 дітей.

"Серйозні наслідки забруднення повітря для здоров'я добре задокументовані, що вказує на відсутність безпечного рівня впливу", - говорить провідний автор дослідження Юмінг Го. "Навіть вплив дуже малих кількостей тонкодисперсних частинок пов'язано з достроковим народженням, затримкою навчання і низкою серйозних захворювань, включаючи серцеві захворювання".

Вуглецеві частинки розміром до 10 мікрометрів є основним джерелом забруднення повітря. Вони включають дрібні шматочки вуглецю, оксидів сірки і органічних сполук, що утворюються при русі, промислових процесах і спалюванні викопного палива. Їх загроза для здоров'я людей не є таємницею, і уряди держав зазвичай докладають усіх зусиль, щоб звести концентрацію частинок до мінімуму. 

Але підвищені ризики порушення неврологічного розвитку через таке забруднення не є достатньо вивченими. Більшість досліджень, що показують зв'язки між розладами аутистичного спектру і якістю повітря були зосереджені на пренатальному періоді (період розвитку плода в утробі матері).

Характеристики таких станів, включаючи труднощі в соціальних взаємодіях і комунікації дуже важко ідентифікувати до двох-трьох років, а одже медична допомога і спостереження за такими дітьми починаються досить пізно.

Дослідницька група порівняла 124 випадки АСД з 1240 дітьми, у яких не було діагнозу. Діти були відібрані з початкових шкіл і дитячих садів у Шанхаї в 2014 році, їх вікова група містила осіб у віці від 3 до 12 років.

Команда побачила ясну закономірність - перші три роки - вирішальний період, а при впливі частинок розміром близько одного мікрометра шанси на розвиток аутистичних розладів зростають на 86%.

Більш того, цей ризик був найбільшим протягом другого і третього років. Причини цього не зрозумілі, але вчені підозрюють, що у цьому можуть бути винні порушення роботи імкнної системи, яка до певного моменту "тримає удар".

Важливу роль також грає природа забруднення. Інше дослідження свідчить, було виявлено, що вплив токсичних сполук під назвою діоксини збільшують шанси на розвиток цього стану.

Частки розміром приблизно в один мікрометр зазвичай не класифікуються окремо від частинок розміром 2,5 мікрометри, за якими слідкують в рамках моніторингу і контролю якості повітря, але, можливо, несуть відповідальність за деякі більш серйозні наслідки для здоров'я.