Розмежувати церкву і державу: Греція хоче скасувати зарплату 10 тисячам священиків

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас і предстоятель Грецької православної церкви Ієронім попередньо домовились про відміну державних зарплат для священнослужителів та допоміжного персоналу. Це зроблять, щоб "чіткіше розмежувати церкву та державу"

Як повідомляє Reuters, священнослужителі Греції також позбудуться статусу держслужбовців.

В рамках нинішньої системи зарплати священикам виплачуються безпосередньо з державного бюджету, як і всім державним службовцям. У рік на зарплату працівників церкви йде близько € 200 млн.

Нова угода передбачає, що в майбутньому держава буде направляти в спеціальний церковний фонд фіксовану субсидію для виплати зарплат священикам (за попередньою інформацією, це близько 189 млн євро), а розподілом грошей на виплати буде займатися безпосередньо церква.

Окрім цього, нова угода передбачає вирішення суперечки про власність між грецькою державою і церквою, яка є одним з найбільших власників нерухомості в країні. Ціпрас пояснив, що новий фонд буде створений спільно церквою і державою, а остання зможе користуватися власністю церкви.

Наразі угоду повинні схвалити кабінет міністрів, парламент і духовенство.  Тим часом деякі грецькі священики вже заявили, що вони будуть боротися з будь-якими спробами позбавити їх статусу держслужбовців.

"Ми будемо намагатися забезпечити збереження нинішнього статусу", - заявив голова асоціації грецьких священиків Георгіос Селліс.