Вчені знайшли найдавніші зразки живопису людства

У печері на острові Борнео знайшли найдавніший зразок фігуративного живопису - зображення червоного бика, якому щонайменше 40 тисяч років

Про це пише CNN.

Це найстаріше предметне зображення, знайдене на сьогодні у всьому світі. Одного віку з ним виявилися деякі трафаретні зображення рук, намальовані неподалік.

У печері також знайшли пізніші зображення людей - їм від 13 до 20 тисяч років, і зовсім древні малюнки, зроблені приблизно 73 тисячі років тому, але вчені поки не вирішили, чи можна назвати кілька червоних ліній живописом.  У деяких експертів є сумніви, що малюнки зроблені людиною, а не виникли в результаті природних процесів.

До цього найдавнішими предметними малюнками вважалися зображення тварин в іспанській печері Ель-Кастільо. Вони були створені близько 35,6 тисячі років тому. 

"Ми плануємо провести археологічні розкопки в печері, щоб отримати більше інформації про людей, які зробили ці малюнки. Наскальний живопис дає нам багато інформації про древніх предків, через неї вони начебто спілкуються з нами ", - відзначають археологи в інтерв'ю.