У Києві посадовці вимагали хабарі за паркувальні майданчики

Поліцейські у Києві затримали посадовців одного з комунальних підприємств, які вимагали у підприємців хабарі за оформлення документів на розміщення паркувальних майданчиків

Про це повідомила прес-служба Департамент захисту економіки Нацполіції.

"Правоохоронці задокументували декілька фактів отримання учасниками ОЗГ неправомірної вигоди. Суми хабарів коливалися від 500 до 700 доларів США за оформлення документів на один паркувальний майданчик. Зокрема, задокументовано факт вимагання від підприємця 47,6 тисяч гривень неправомірної вигоди, за розробку, погодження схем організації дорожнього руху з подальшим укладенням договорів на придбання паркувальних талонів та розміщення двох паркувальних майданчиків.", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Нові штрафи та евакуація. Як зміняться правила паркування - інфографіка

Слідчі також встановили, що організована злочинна група складалася з чотирьох осіб, серед яких два начальника відділів та головні спеціалісти підприємства. Правоохоронці задокументували протиправну діяльність кожного з учасників. 

Потому, 9 листопада, працівники Управління захисту економіки в Києві Нацполіції, слідчі столичної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури м. Києва затримали головного спеціаліста комунального підприємства під час одержання останньої частини неправомірної вигоди - 33,6 тисяч гривень. Ці гроші фігурант в подальшому мав розподілити між усіма учасниками групи. 

Читайте також: Як в Україні зміниться паркування: Нові штрафи, покарання для євроблях та знижки для відповідальних

Як зазначається, працівники поліції та прокуратури затримали інших учасників злочинної групи. Одного з фігурантів затримано в столичному аеропорту після повернення із закордонної поїздки, інших - на тертої столиці.

На підставі ухвали суду правоохоронці провели обшуки у службових приміщеннях комунального підприємства та за місцем мешкання  фігурантів. Під час процесуальних дій вилучено документацію, що підтверджує протиправну діяльність посадовців. Зокрема, слідчі вилучили оригінали та копії схем і договорів на облаштування паркувальних майданчиків.  

Наразі всіх учасників організованої злочинної групи затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Їм повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.