Нові штрафи та евакуація. Як зміняться правила паркування - інфографіка

Уляна Букатюк
26 вересня, 2018 середа
15:38

Спеціальні паркувальні інспектори, фото- та відеофіксація, високі штрафи без обов’язкової присутності водія та 17 приводів для евакуації. Що варто знати про паркувальну реформу, яка стартує вже цього тижня

27 вересня набуває чинності закон закон №5364 про реформування сфери паркування транспортних засобів, який Рада ухвалила в грудні минулого року. Еспресо нагадує, до чого слід бути готовими

Фото- та відеофіксація порушень

Закон передбачає, що порушення правил ПДР фіксуватиме автоматична система, що працює на базі стаціонарних камер на дорогах. Рішення про призначення штрафу ухвалюється, виходячи з фото й відео, а факт порушення визначається електронним пристроєм. Це повинно виключати ймовірну корупційну складову.

В МВС обіцяють запустити систему автоматичної фіксації вже до кінця цього року.

 

Штрафи заочно та паркувальні інспектори

Досі, щоб виписати штраф за неправильне паркування поліцейський міг чекати на водія-порушника годинами. Тепер ніхто нікого не чекатиме.

Щоб "заробити" штраф, українським водіям з 27 вересня навіть не потрібно контактувати з патрульним.

Окрім того, закон передбачає впровадження нової посади - паркувального інспектора, якого найматиме місцева влада. Забороняється, щоб функцію інспектора виконував звичний паркувальник, оскільки це може нести корупційні небезпеки.

Інспектор повинен мати при собі спеціалізоване обладнання для фіксації порушень у так званому ручному фото- та відеорежимі. Для накладання штрафу за неправильне паркування інспектору достатньо буде сфотографувати машину і залишити повідомлення на лобовому склі.


Як надходитимуть “листи щастя”

В повідомленні на склі буде номер авітівки, умови порушення і лінк на спеціальний сайт, де водій може побачити фото його авто в момент порушення та копію постанови про накладання штрафу.

Потім інспектор повинен зробити запит до Єдиного державного реєстру про власника транспорту та внести відповідні дані про правопорушення.

Оригінал винесеної постанови про накладення штрафу за порушення правил парковки будуть відправляти протягом трьох днів поштою за місцем реєстрації власника авто.  

Згідно з законом, днем отримання листа вважається дата, зазначена в поштовому повідомленні про вручення господареві транспортного засобу або повнолітньому члену його родини.

Якщо ж повідомлення брати відмовляються, днем його отримання вважатиметься день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову.

Але навіть якщо нікого за адресою не виявиться, днем ​​отримання рішення вважатиметься день повернення поштового відправлення з відміткою про невручення.

Щоб уникнути ймовірних проблем з поштою, в МВС радять власникам авто паралельно отримувати інформацію про порушення за допомогою sms-повідомлень або листів на електронну пошту.

Для цього необхідно буде звернутися в сервісні центри МВС з відповідною заявою, в якому слід вказати, через які саме канали зв'язку ви хочете безкоштовно отримувати цю інформацію.


Які тепер штрафи

За зафіксовані у “ручному режимі” (тобто інспектором) порушення правил паркування розрахуватися штрафними балами не вийде. Водіям-порушникам треба бути готовими до фінансових витрат, до того ж чималих.

Закон передбачає, що перші десять хвилин на парковці без автоматичного платного в'їзду будуть безкоштовними.

А от якщо захочете постояти безкоштовно довше й це зафіксують, доведеться платити в десятки разів більше, аніж мали б.

Згідно з новим законом, штрафи за несплату вартості послуг за паркування будуть в 20 разів вищими за стандартну оплату однієї години послуги.

Розмір штрафу залежатиме від тарифу на майданчику. Наприклад, якщо залишити автівку на платній парковці в Києві на годину коштує в середньому 10 грн., то в разі несплати доведеться платити штраф в розмірі 200 грн.

А якщо залишити машину на увесь робочий день, доведеться попрощатися з 1600 грн.

Ще гірше, якщо запаркувати машину на місцях для людей з інвалідністю. Будьте готові заплатити в 30 разів більше, аніж мали б.

Підстави для евакуації

Та просто штрафом вдасться “відбутися”, якщо ваша запаркована автівка не створює суттєвих перешкод для інших. Якщо ж перешкоди “суттєві”, то доведеться ще й шукати авто на штраф-майданчику.

Закон визначає 17 підстав для евакуації авто, зокрема якщо автівку:

1) поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:

а) на залізничних переїздах;

б) на трамвайних коліях;

в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;

г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;

ґ) на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;

е) ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;

є) ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;

ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;

з) ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;

3) своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;

4) розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

5) розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Забрати затриманий автомобіль зі штрафмайданчика можна буде тільки після сплати штрафу, а також вартості транспортування і зберігання.

Приблизні тарифи за евакуацію: за авто до двох тонн - 720 грн. Зберігання - 144 грн за добу.


Відповідальність за авто на власнику

Нові штрафи за парковку не торкнуться власників машин, з яких вкрадені номери чи автівки. Якщо за кермом авто незаконно перебувала інша людина, власник транспорту повинен довести цей факт.

Якщо вашу автівку неправильно припаркував хтось з родичів, друзів чи інших людей “за довіреністю”, платити доведеться все ж вам.

Тож в МВС радять внести додаткові відомості у систему про людей, які їздять на авто, власником якого ви є.

Видається, що така норма закону на руку так званим євробляхерам, адже кінцеві власники таких машин - за кордоном.

Втім, законотворці переконують, що у разі порушення правил паркування, штрафувати будуть особу, яка ввезла транспортний засіб на територію України. Постанову про штраф водіям таких автомобілів з іноземним громадянством вручатиме Держприкордонслужба.

А от якщо таке авто евакуюють на штраф-майданчик, їх водіям взагалі не позаздриш. Адже забирати авто  може лише кінцевий власник. Й витрати на те, щоб привезти в Україну власника авто та заплатити штраф, можуть бути вищими за вартість автівки.


Без готівки, але зі знижками

Заплатити штраф одразу на місці не вийде. Муніципальні інспектори не мають права брати готівкові кошти. Натомість закон передбачає систему оплати через фінансові установи, термінали та інтернет-платежі.

За порушення правил розрахунку закон карає й інспектора. Штраф за отримання оплати “на руки” стартує від 850 грн.

Для порушників, які сплачують штраф протягом 10 банківських днів, закон передбачає 50% бонус. Тобто, заплатити треба буде лише половину.

А от для злісних неплатників, які не сплачують штраф протягом 30 днів, навпаки чекає батіг - інспектор накладає на нього пеню у розмірі 100%. Тож 200 грн перетворяться в 400, а 1600 грн - в 3200 грн.

Ще через 30 днів справа передається у Виконавчу службу для примусового стягнення оплати.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
13:12
Сергій Шойгу
Розвідка Британії розповіла, навіщо Шойгу відвідав командний пункт Чорноморського флоту РФ у Криму
13:12
забрудненість повітря в Делі
У 10 разів перевищують ліміти ВООЗ: екологи назвали 100 міст із найбруднішим повітрям
13:08
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із президентом Євроради Мішелем, як збільшити постачання Україні артснарядів
12:56
Молдова
Молдова оголосила дипломата РФ персоною нон ґрата за організацію "виборів президента" у Придністров'ї
12:44
Єнс Столтенберг НАТО Вірменія світ
Столтенберг після Азербайджану та Грузії завітав у Вірменію
12:44
телевізор телебачення
Discovery Channel, CNN, Eurosport: Кремінь попросив Warner Bros. перекласти українською програми, які транслюють російською
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
Більше новин