Нові штрафи та евакуація. Як зміняться правила паркування - інфографіка

Уляна Букатюк
26 вересня, 2018 середа
15:38

Спеціальні паркувальні інспектори, фото- та відеофіксація, високі штрафи без обов’язкової присутності водія та 17 приводів для евакуації. Що варто знати про паркувальну реформу, яка стартує вже цього тижня

27 вересня набуває чинності закон закон №5364 про реформування сфери паркування транспортних засобів, який Рада ухвалила в грудні минулого року. Еспресо нагадує, до чого слід бути готовими

Фото- та відеофіксація порушень

Закон передбачає, що порушення правил ПДР фіксуватиме автоматична система, що працює на базі стаціонарних камер на дорогах. Рішення про призначення штрафу ухвалюється, виходячи з фото й відео, а факт порушення визначається електронним пристроєм. Це повинно виключати ймовірну корупційну складову.

В МВС обіцяють запустити систему автоматичної фіксації вже до кінця цього року.

 

Штрафи заочно та паркувальні інспектори

Досі, щоб виписати штраф за неправильне паркування поліцейський міг чекати на водія-порушника годинами. Тепер ніхто нікого не чекатиме.

Щоб "заробити" штраф, українським водіям з 27 вересня навіть не потрібно контактувати з патрульним.

Окрім того, закон передбачає впровадження нової посади - паркувального інспектора, якого найматиме місцева влада. Забороняється, щоб функцію інспектора виконував звичний паркувальник, оскільки це може нести корупційні небезпеки.

Інспектор повинен мати при собі спеціалізоване обладнання для фіксації порушень у так званому ручному фото- та відеорежимі. Для накладання штрафу за неправильне паркування інспектору достатньо буде сфотографувати машину і залишити повідомлення на лобовому склі.


Як надходитимуть “листи щастя”

В повідомленні на склі буде номер авітівки, умови порушення і лінк на спеціальний сайт, де водій може побачити фото його авто в момент порушення та копію постанови про накладання штрафу.

Потім інспектор повинен зробити запит до Єдиного державного реєстру про власника транспорту та внести відповідні дані про правопорушення.

Оригінал винесеної постанови про накладення штрафу за порушення правил парковки будуть відправляти протягом трьох днів поштою за місцем реєстрації власника авто.  

Згідно з законом, днем отримання листа вважається дата, зазначена в поштовому повідомленні про вручення господареві транспортного засобу або повнолітньому члену його родини.

Якщо ж повідомлення брати відмовляються, днем його отримання вважатиметься день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову.

Але навіть якщо нікого за адресою не виявиться, днем ​​отримання рішення вважатиметься день повернення поштового відправлення з відміткою про невручення.

Щоб уникнути ймовірних проблем з поштою, в МВС радять власникам авто паралельно отримувати інформацію про порушення за допомогою sms-повідомлень або листів на електронну пошту.

Для цього необхідно буде звернутися в сервісні центри МВС з відповідною заявою, в якому слід вказати, через які саме канали зв'язку ви хочете безкоштовно отримувати цю інформацію.


Які тепер штрафи

За зафіксовані у “ручному режимі” (тобто інспектором) порушення правил паркування розрахуватися штрафними балами не вийде. Водіям-порушникам треба бути готовими до фінансових витрат, до того ж чималих.

Закон передбачає, що перші десять хвилин на парковці без автоматичного платного в'їзду будуть безкоштовними.

А от якщо захочете постояти безкоштовно довше й це зафіксують, доведеться платити в десятки разів більше, аніж мали б.

Згідно з новим законом, штрафи за несплату вартості послуг за паркування будуть в 20 разів вищими за стандартну оплату однієї години послуги.

Розмір штрафу залежатиме від тарифу на майданчику. Наприклад, якщо залишити автівку на платній парковці в Києві на годину коштує в середньому 10 грн., то в разі несплати доведеться платити штраф в розмірі 200 грн.

А якщо залишити машину на увесь робочий день, доведеться попрощатися з 1600 грн.

Ще гірше, якщо запаркувати машину на місцях для людей з інвалідністю. Будьте готові заплатити в 30 разів більше, аніж мали б.

Підстави для евакуації

Та просто штрафом вдасться “відбутися”, якщо ваша запаркована автівка не створює суттєвих перешкод для інших. Якщо ж перешкоди “суттєві”, то доведеться ще й шукати авто на штраф-майданчику.

Закон визначає 17 підстав для евакуації авто, зокрема якщо автівку:

1) поставлено на проїзній частині у два і більше рядів;

2) розташовано у заборонених Правилами дорожнього руху місцях зупинки або стоянки, а саме:

а) на залізничних переїздах;

б) на трамвайних коліях;

в) на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, у тунелях;

г) на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них з обох боків, крім випадків зупинки для надання переваги в русі;

ґ) на перехрестях та ближче 10 метрів від краю перехрещуваної проїзної частини за відсутності на ній пішохідного переходу, за винятком зупинки для надання переваги в русі та зупинки проти бокового проїзду на Т-подібних перехрестях, де є суцільна лінія розмітки або розділювальна смуга;

д) на проїзній частині, де відстань між суцільною лінією розмітки чи протилежним краєм проїзної частини і транспортним засобом, що зупинився, менше 3 метрів;

е) ближче 30 метрів від посадкових майданчиків для зупинки маршрутних транспортних засобів, а за їх відсутності - ближче 30 метрів від дорожнього знака такої зупинки з обох боків;

є) ближче 10 метрів від позначеного місця виконання дорожніх робіт і в зоні їх виконання;

ж) у місцях, де буде неможливим зустрічний роз'їзд або об'їзд транспортного засобу, що зупинився;

з) ближче 10 метрів від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;

3) своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;

4) розташовано на виділеній смузі для руху громадського маршрутного транспорту;

5) розташовано на позначеній відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою велодоріжці;

6) перешкоджає руху або роботі снігоприбирального та іншого технологічного комунального транспорту у разі запровадження надзвичайного стану або у разі оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації;

7) порушує схему паркування транспортних засобів таким чином, що він блокує проїзд по двох або більше смугах руху.

Забрати затриманий автомобіль зі штрафмайданчика можна буде тільки після сплати штрафу, а також вартості транспортування і зберігання.

Приблизні тарифи за евакуацію: за авто до двох тонн - 720 грн. Зберігання - 144 грн за добу.


Відповідальність за авто на власнику

Нові штрафи за парковку не торкнуться власників машин, з яких вкрадені номери чи автівки. Якщо за кермом авто незаконно перебувала інша людина, власник транспорту повинен довести цей факт.

Якщо вашу автівку неправильно припаркував хтось з родичів, друзів чи інших людей “за довіреністю”, платити доведеться все ж вам.

Тож в МВС радять внести додаткові відомості у систему про людей, які їздять на авто, власником якого ви є.

Видається, що така норма закону на руку так званим євробляхерам, адже кінцеві власники таких машин - за кордоном.

Втім, законотворці переконують, що у разі порушення правил паркування, штрафувати будуть особу, яка ввезла транспортний засіб на територію України. Постанову про штраф водіям таких автомобілів з іноземним громадянством вручатиме Держприкордонслужба.

А от якщо таке авто евакуюють на штраф-майданчик, їх водіям взагалі не позаздриш. Адже забирати авто  може лише кінцевий власник. Й витрати на те, щоб привезти в Україну власника авто та заплатити штраф, можуть бути вищими за вартість автівки.


Без готівки, але зі знижками

Заплатити штраф одразу на місці не вийде. Муніципальні інспектори не мають права брати готівкові кошти. Натомість закон передбачає систему оплати через фінансові установи, термінали та інтернет-платежі.

За порушення правил розрахунку закон карає й інспектора. Штраф за отримання оплати “на руки” стартує від 850 грн.

Для порушників, які сплачують штраф протягом 10 банківських днів, закон передбачає 50% бонус. Тобто, заплатити треба буде лише половину.

А от для злісних неплатників, які не сплачують штраф протягом 30 днів, навпаки чекає батіг - інспектор накладає на нього пеню у розмірі 100%. Тож 200 грн перетворяться в 400, а 1600 грн - в 3200 грн.

Ще через 30 днів справа передається у Виконавчу службу для примусового стягнення оплати.

 
Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
00:30
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Зеленський наказав заарештувати Залужного": росіяни вигадали новий фейк
2024, субота
27 квітня
23:44
Збірна України, хокей
Збірна України знищила Естонію та очолила таблицю ЧС з хокею
22:45
Маріно Пушич
Тренер "Шахтаря" відмовився від роботи в "Ліверпулі"
22:13
Кремль москва
Таджикистан застеріг громадян від поїздок у Росію
21:24
Ілюстративне фото
У Камбоджі на військовій базі вибухнули боєприпаси: загинуло 20 солдатів
21:20
Віталій Миколенко, Евертон, АПЛ
Тренер зробив моторошний прогноз щодо участі українського футболіста на Євро-2024
21:13
Ексклюзив
Віталій Портников
Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников
20:54
презентація книги "Гвардія наступу. Самовидець"
У Києві презентували воєнно-історичний роман "Гвардія наступу. Самовидець" на основі історій реальних військових
20:43
окупант
Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - "Атеш"
20:28
Бердичі
Росіяни захопили Бердичі, - DeepState
20:28
Ціллю РФ під час сьогоднішньої атаки були об'єкти транзиту газу, від яких залежить безпека постачання в ЄС, - Зеленський
20:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 27 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
20:11
Ексклюзив
ЗСУ
"Десятиліття протистояння без будь-яких угод": дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною
20:07
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
20:02
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Спротив запускає серію соціальних відео з закликом допомогти Силам оборони України
20:02
OPINION
Галина Пагутяк
Боюся, що про них забудуть
19:54
землетрус
В Японії стався землетрус магнітудою 6,5 бала
19:50
На головній сцені Євробачення: Alyona Alyona & Jerry Heil провели першу репетицію
19:38
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Розмови на кухнях повернулися
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, якого заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
Більше новин