Швейцарські банкіри прогнозують уповільнення темпів розвитку світової економіки

Аналітики швейцарського банку прогнозують, що зростання глобального ВВП сповільниться до 3,6% у 2019 році

Зростання глобального ВВП за підсумками 2018 року буде на рівні 3,8%. У 2019 року зростання економіки сповільниться до 3,6%.

Про це повідомили аналітики швейцарського банку Julius Baer, передає Дзеркало тижня.

Темпи економічного підйому у США становитимуть відповідно 2,9% і 2,8%, єврозони - 2,1% і 1,7%.

Втім ВВП Китаю, згідно з прогнозом, у 2018 році зросте на 6,5%,  але у наступному році - на 6,2%. Влада країни реалізовуватиме стимулюючі заходи, які дозволять продовжити структурну перебудову економіки і уникнути різкого уповільнення, зазначається в звіті швейцарського банку.

Згідно з висновками аналітиків, США залишиться локомотивом підйому, тоді як в єврозоні очікується погіршення показників, а в країнах, що розвиваються, особливо з високим борговим навантаженням і структурними проблемами, - активне уповільнення.

Читайте також: Що буде з гривнею, цінами на газ і темпами економічного зростання до 2021 року

"Найбільші Центробанки світу поки демонструють готовність підтримувати фінансові ринки, але ця підтримка буде поступово слабшати. В якості нових інвестиційних стратегій особливої уваги заслуговують країни Азії, цифрові інновації, кардинально змінюючи галузі, нова енергетика", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нацбанк знову підвищив облікову ставку. Що зміниться

Також банкіри розраховують, що висока ділова активність, відсутність інфляційного тиску і сильний ринок праці дозволяють Федеральній резервній системі (ФРС) США зберігати курс на посилення грошово-кредитної політики. У 2019 році, за прогнозами аналітиків, облікова ставка в США складе 3,5%.

А от Європейський центральним банк і Банк Англії, скоріш за все обмежаться підвищенням ставок на 25 базисних пунктів - до 0,25% та 1% річних відповідно, прогнозують експерти.

Окрім того, зараз фінансові ринки знаходяться в фазі зміни загального тренду, яка характеризується підвищеною волатильністю. Проте перспективи масштабного зниження поки не спостерігаються.

Читайте також: Чекати лишилося недовго: Чому світ наближається до нової фінансової кризи

Протягом наступних 12 місяців ціни на нафту будуть перебувати в коридорі $ 60-80 за барель, вважають у банку. Зростання цін вище цього рівня буде стримуватися збільшенням пропозиції, в першу чергу з боку сланцевих виробників, тоді як політика ОПЕК+ буде перешкоджати занадто різкого падіння котирувань.

Читайте також: Бензин по 300. Значне здорожчання чи забуття - яке майбутнє в нафти

"Головні ризики у світовій економіці пов'язані з політикою США, в тому числі торговими суперечками і загостренням санкцій проти Ірану, бюджетними проблемами в Італії, що створюють значні ризики для євро, і процесом виходу Великобританії з Європейського союзу. Також зберігається ймовірність дефолту в Туреччині, який може викликати ланцюгову реакцію на ринках і спровокувати нову масштабну кризу", - йдеться у звіті.