Московський патріархат всупереч Мін'юсту не йтиме з Почаївської лаври

Рішення комісії Міністерства юстиції України щодо скасування реєстрації комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври (Тернопільська обл.) за монастирем Московського патріархату не позбавляє лавру права користуватися ними, вважають у церкві Московського патріархату

Про це 24 листопада 2018 року заявив керівник юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов на своїй сторінці у Facebook.

"Почаївська лавра й надалі знаходиться у законному та правомірному користуванні братії чоловічого монастиря Української православної церкви", - написав він.

Читайте також: Всі говорять про томос, але що це означає

За його словами, на сьогодні договір від 2003 року про користування спорудами (храми, дзвіниця, келії та ін.) Почаївської лаври чоловічим монастирем УПЦ МП є "діючим і не скасованим".

"Звертаю увагу: рішення Мінюсту про скасування державної реєстрації (вилучення із реєстру запису) про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не відміняє і не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обовязковій державній реєстрації", - пояснив керівник юрвідділу.

Читайте також: Найбільші православні святині України, які захопив Московський патріархат

Таким чином, зазначив він, скасування державної реєстрації не позбавляє чоловічий монастир УПЦ МП права на користування спорудами Свято-Успенської Почаївської лаври.

Бахов також додав, що це рішення Мін'юсту може бути скасоване в судовому порядку.