Марсіанський зонд з 2005 року надсилав знімки "фальшивої" води, - вчені

Більшість місць зі слідами "води" на Марсі, про які свідчили дані зонда Mars Reconnaissance Orbiter, виявилися з зовсім іншим хімічним складом

Про це пише Science News.

Апарат Mars Reconnaissance Orbiter протягом останніх 13 років надсилав на Землю знімки поверхні, на основі яких були зроблені численні припущення про існування слідів води на Марсі.

Mars Reconnaissance Orbiter робив аналіз поверхні планети за допомогою інструменту CRISM - спектрометра видимого та ближнього інфрачервоного випромінювання, призначеного спеціально для пошуку мінералогічних ознак існування води.

Завдяки цим даним науковці спостерігали ознаки існування гідратованих солей, яких насправді не було.   Фахівці помітили цю проблему, коли займалися пошуками перхлоратів (солі або ефіри хлорної кислоти) на картах планети.

Відомо, що перхлорати можуть знизити температуру замерзання води на 80 градусів за Цельсієм, і цього буде достатньо, щоб розплавити лід в холодному марсіанському кліматі.

"Під час робіт ми помітили неполадки в системі і на знімках з сіллю. Імовірно, орбітальний апарат вже виявив великі відкладення перхлоратов, якщо вони існували",  - пояснили дослідники.

Тоді вчені написали алгоритм пошуку невеликих слідів, які займають менше 10 пікселів на знімках CRISM. Це дозволило побачити перхлорати буквально всюди, включаючи кратер Джезеро, в який буде відправлений марсохід Mars 2020.

Але проблема в тому, що перхлорати на знімках знаходяться в тих місцях, де утворення солі є неможливим.  Тепер агенство має намір переглянути результати багатьох досліджень, зроблених за даними Mars Reconnaissance Orbiter, а також вивчити можливі причини збою апарату.

При цьому вчені відзначають, що збій в роботі Reconnaissance не означає, що гідратованих солей немає на Марсі - просто тепер їх буде складніше знайти.

При цьому багато подальших марсіанських місій з пошуку життя на планеті ґрунтуються саме на даних, отриманих від станції.

Читайте також: Пам'яті "Кеплера": як один телескоп змінив уявлення про Всесвіт та хто тепер шукатиме іншопланетян