Швидка, і схожа на Юпітер: вчені знайшли нову екзопланету за допомогою TESS

Астрономи з Південної європейської обсерваторії виявили нову надгарячу планету, схожу на Юпітер: вона обертається навколо молодої вкрай яскравої зірки

Про це пише портал Sci-News.

У дослідженні астрономи використали дані нового зонду від NASA TESS. Екзопланету знайшли неподалік молодої зірки F-типу HD 2685 .

Нова планета одержала назву HD 2685b - вона знаходиться на відстані 646 світлових років від Землі і робить повний оберт навколо своєї зірки за 4,13 дні.

На цьому зображенні показана молода F-подібна зірка HD 2685 (в центрі).

Маса космічного тіла склала приблизно 1,2 маси Юпітера і 1,44 його розміру. Дослідники припускають, що температура планети становить близько 1800 градусів за Цельсієм - її нагріває зірка, від якої планета розташовується на відстані лише у 0,06 астрономічних одиниць.

"З огляду на візуальну зоряну величину материнської зірки (V = 9,6m), це одна з найбільш яскравих з відомих зірок з транзитним гарячим "Юпітером", також вона є хорошим прикладом систем, які в майбутньому може виявити TESS протягом початкової дворічної місії", - пишуть вчені.

Якщо вам цікаво більше дізнатися про можливості TESS, прочитайте матеріал "Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA".