Великий адронний колайдер припинить експерименти на 2 роки

Великий адронний колайдер тимчасово закрили: до 2021 року вчені й інженери будуть займатися модернізацією обладнання і ремонтом прискорювача, тож експерименти припиняться на кілька років

Про це йдеться на сайті CERN.

В ході ремонту світність коллайдера збільшиться в два рази - це дозволить пристрою стати ближче до підсумкової мети інженерів, створення Великого адронного коллайдера високої світності - High Luminosity LHC, HL-LHC. Детектори коллайдера зможуть швидше збирати дані і статистику.

Для збільшення набору статистики підвищать щільність хмари протонів, які розганяються в колайдері. Загальне магнітне поле колайдера складе 11,5 тесла (одиниця виміру індукції магнітного поля) - це приблизно в 400 тис. разів більше, ніж поле Землі. Також в рамках модернізації побудують нові технологічні тунелі, поставлять інше кріогенне устаткування і системи вентиляції.

Після закінчення ремонту ВАК пропрацює три роки, після чого знову буде зупинений більш ніж на два роки. Під час чергової модернізації його потужність знову збільшиться - ще в шість-сім разів.

Довідка:

Вели́кий адро́нний кола́йдер (англ. Large Hadron Collider, LHC) — найбільший у світі прискорювач елементарних частинок, створений у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN), поблизу Женеви (Швейцарія).

Прискорювач пролягає в тунелі (у формі тора окружністю 27 км) на глибині до 175 метрів під землею. Як свідчить назва, він призначений для прискорювання адронів, зокрема протонів і важких іонів.