Найбільше зіткнення чорних дір: вчені повідомили про нове відкриття

Міжнародна команда вчених виявила гравітаційні хвилі, породжені найбільшим з відомих науці зіткнень чорних дір

Про це пише Science Alert.

Це відкриття зробили завдяки двом детекторам гравітаційних хвиль високої точності. Детектор LIGO розташований в США, а Virgo - в Італії.

Група фізиків з місії LIGO / Virgo зафіксувала чотири гравітаційні хвилі, що виникли в результаті чотирьох зіткнень чорних дір. Події отримали назви GW170729, GW170809, GW170818 і GW170823. Тепер кількість відомих науці зіткнень зросла до 11.

Одна з них виявилося настільки потужною, що утворила нову чорну діру - в 80 разів більшу, ніж Сонце. Ця подія була зафіксовано 29 липня 2017 року на відстані близько дев'яти мільярдів світлових років від нас. 

Ще три потужні злиття чорних дір були зареєстровані в період з 9 по 23 серпня 2017 року. Вони відбулися на відстані від трьох до шести мільярдів світлових років від нашої планети і створили чорні діри, що перевищують за розмірами Сонце в 56-66 разів.

"Це були чотири різні бінарні систем чорних дір, в результаті злиття яких у космос були виплеснуті потужні гравітаційні хвилі, - говорить провідний автор дослідження Сьюзан Скотт. - Відкриття дозволить поліпшити наші знання про те, скільки бінарних систем чорних дір існує у Всесвіті, а також вивчити діапазони їх маси і швидкості обертання під час злиття ".

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA.