Ракета Маска "втопилася": SpaceX вперше не посадила перший ступінь на земну платформу

Після запуску ракети Falcon 9 з космічним кораблем Dragon до МКС SpaceX вперше за всю історію не змогла посадити перший ступінь на наземну платформу

Про це йдеться у Twiiter компанії.

Ракета була запущена з бази ВПС США на мисі Канаверал у Флориді. Корабель Dragon доставить на орбітальну станцію більше 2,5 т вантажу, включаючи продовольство і матеріали для серії наукових експериментів. Очікується, що до МКС вантажівка прибуде 8 грудня.

Це був вже 20й пуск приватної американської компанії за рік, а отже SpaceX знову побила власний рекорд за кількістю запусків ракет за календарний рік. У 2017 році SpaceX здійснила 18 стартів.

Відеозапис трансляції запуску Falcon 9 від 5 грудня.

Пуск спочатку був запланований на 4-е грудня, однак його довелося перенести на добу. Причиною стали запліснявілі харчові брикети для мишей, які відправляються на МКС в рамках одного з досліджень. Проблему виявили при укладанні останніх вантажів на корабель, тож запуск довелося відкласти.

Перший ступінь Falcon 9 приземлилася в море, замість запланованої посадки на наземну платформу.  У прямому ефірі це не показали - камера вимкнулася. Маск заявив, що причиною невдачі стала поламка аеродинамічного керма, через це щабель почав розкручуватися. І хоча її вдалося стабілізувати, це не допомогло - ракета впала в океан.

За першим ступенем ракети вирушив рятувальний корабель. За словами Ілона Маска, ракета все ще передає дані і залишилася без ушкоджень.

 

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX