Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX

Марія Гурська
21 вересня, 2018 п'ятниця
18:05

Японський мільярдер, фанат мистецтва і майбутній космо-турист. Розповідаємо, кого Ілон Маск запустить до супутника Землі і на чому полетить щасливчик

Юсаку Маезава. Напевне, вам це ім’я незнайоме - він не надто популярний за межами своєї батьківщини (принаймні, не був, доки не викупив космічний турполіт в Маска), але в Японії відомий як досить нетиповий бізнесмен, захоплений мистецтвом та впевнений, що воно може сприяти "миру у всьому світі".

Під час прес-конференції в корпоративному офісі компанії SpaceX у місті Готорн, Каліфорнія, стало відомо, що він стане першим клієнтом SpaceX в якості космо-туриста навколо нашого супутника.

Політ планують (приблизно) у 2023 році на ракеті SpaceX BFR, яка досі знаходиться на стадії розробки і оцінюється десь у 5 мільярдів доларів. Мільярдер вже вніс “значний” аванс за подорож, але точна сума не розкривається. Цікаво, що підприємець сам прийшов з пропозицією подорожі до Ілона Маска.

“Він дуже смілива людина, якщо зважився на це”, - сказав глава SpaceX, застерігши також щодо ризиків майбутнього польоту, - "Це небезпечно. Це вам не прогулянка по парку. Це потребуватиме певної підготовки. Це навіть не політ на літаку - завжди є шанс, що щось піде не так".

Незважаючи на це, Ілон пообіцяв обміркувати варіант спільної подорожі: ракета SpaceX пролетить в 200 кілометрах від Місяця, і повернеться на Землю.

"Ви повинні розуміти, що це він обрав нас, і ми дуже цим пишаємося. Він дуже смілива людина, і, певне, найбільш до цього мотивована", - зазначив Маск, відповідаючи на питання японського журналіста, що коротко звучало приблизно як "чому саме японець?"

На прес-конференції Маезава взяв мікрофон, і протягом 15 хвилин розповів не лише про те, що такий політ є його мрією, а й про плани вихопити на BFR більше одного місця: підприємець збирається взяти із собою митців та представників творчих професій, щоб надихнути їх на нові звершення.

"Місяць змалку надихав мене, тож я не міг впустити шанс побачити його зблизька", - сказав Юсаку, -" В той же час, я не хотів би бути самотнім у цій подорожі. Я хотів би розділити цей досвід з якомога більшою кількістю людей".

За його словами, в компанії будуть режисер, художник, танцівник, письменник, музикант, модний дизайнер, скульптор, фотограф і архітектор. Всі ці люди доєднаються до Маедзави у польоті, який триватиме близько тижня.

По поверненню вони створять виставку своїх “місячних розробок”, щоб відзначити політ. Цей проект підприємець назвав #dearMoon. "Місяць завжди надихав людство.Заради цього цей проект", - сказав Маезава.

Підприємець не назвав конкретних імен, проте звернувся до аудиторії: “Якщо ви почуєте це від мене, скажіть “так” і прийміть моє запрошення. Будь ласка, не говоріть "ні"!”.

То хто ж такий Юсаку, як він заробив гроші на місячні подорожі та на чому він полетить?

Знайомтеся, Юсаку Маезава

Юсаку Маезава є 18-ю найбагатшою людиною в Японії і керівником корпорації “Start Today”, яка коштує 12 мільярдів доларів. Його особисті статки ж оцінюють у в 2,7 мільярда доларів, повідомляє Forbes.

При цьому Юсаку не є “мажором” і багатим спадкоємцем: чоловік народився в невеликому містечку Камаґая в 1975 році, у звичайній родині бухгалтера і домогосподарки. Навчаючись у школі він заснував власний музичний гурт Switch Style.

Після школи юнак не вступив до університету, натомість виїхавши за своєю дівчиною до США. “Я дивився на ці похмурі обличчя різних людей і розумів, що ніколи не хочу бути подібним до них ", - розповів підприємець в одному з інтерв'ю.

В Америці хлопець започаткував свою колекцію CD-дисків та платівок з піснями улюблених виконавців. Згодом хобі переросло у ідею для бізнесу: в 1995 році Маезава повернувся до Японії і започаткував фірму з імпорту в Азію музичних CD-дисків через служби доставки.

Бізнес розвивався, і досить швидко переріс напрямок з імпортом DVD. У 1998 році компанія отримала назву “Start Today”, у 2000 вона перейшла на онлайн-платформу (щоб зекономити кошти), а наразі включає кілька компаній, які займаються веб-розробками і, зокрема, веб-магазин одягу Zozotown, який вважається наймасштабнішим у Японії.

Читайте також: Космічні теорії змови і витік повітря на МКС: як росіяни знову все "валили" на США

Zozotown продає продукти 6300 компаній, а зараз поступово змінює правила гри, вводячи функцію індивідуального замовлення на пошив. І звичайними мірками все не обмежиться: для такого замовлення клієнтам відправлять спеціальні костюми, які проведуть ідеальні заміри тіла за допомогою смартфона користувача.

На розробку витратили 7 років і мільйони доларів, але Маезава очікує, що це призведе до зростання його бізнесу на 400 відсотків і оцінці компанії у 46 мільярдів доларів в найближчі 10 років. Наразі у підпорядкуванні Маезави загалом більше 900 співробітників.

Фанат мистецтва та благодійник

Юсака — людина, яка ладна викласти десятки мільйонів на розбудову прекрасного. так, у 2016 році на виставці в Нью-Йорку він закупився творами мистецтва на 98 мільйонів доларів.

Серед інших, до своєї колекції він додав картину “Без назви” за 57 мільйонів неоекспресіоніста з США Жана-Мішеля Баскії, роботу Крістофера Вула за14 мільйонів доларів і портрет Вінсента ван Гога румунського автора Адріана Гені за 2,6 мільйона доларів. Згодом ці картини попрямували у його Фонд сучасного мистецтва в Токіо.

Маезава поруч з картиною Жана-Мішеля Баскія, яку він купив за 110 мільйонів доларів

До 2001 року підприємець професійно займався музикою: його група Switch Style підписала рекордний контракт з BMG Japan, а потім випустила три альбоми. Проте після випуску останнього Маезава вийшов з гурту, щоб зосередитися на керуванні компанією.

Юсаку  відомий і благодійністю: він пожертвував мільйон доларів на відновлення ігрового стадіону в своїй рідній префектурі Тіба, а у 2003 році він домовився з 40 брендами одягу про створення “антивоєнних” футболок проти бойових дій в Іраку. Зароблені з продажів 53 тисячі доларів підприємець перевів на благодійність.

Також чоловік всерйоз занепокоєний поширеним в Японії явищем “смерті від перепрацювання”, коли люди фактично виснажують себе роботою до смерті. Щоб уникнути таких явищ у Start Today підприємець встановив у компанії 6-годинний робочий день. Юсаку зазначив, що так у працівників лишатиметься більше часу на себе, родину та хобі.

Квиток до Місяця

Скільки точно заплатив (і, можливо, ще доплатить) Маезава за політ до Місяця достеменно не відомо, проте очевидно це достатня сума для викупу близько 6-8 місць на кораблі.

"Він платить дуже багато грошей. Ми не будемо розповідати, скільки, але це велика сума, яка допоможе розробці корабля і першого ступеня ракети. Врешті система BFR створена, щоб відправити кого завгодно на орбіту, Місяць, Марс, і він допомагає звичайним громадянам отримати можливість колись подорожувати на інші планети", - відповів Маск на питання про гроші.

 Ходили деякі чутки про вартість 1 квитка у 35 мільйонів доларів, проте їх ніхто не підтвердив.

Big Falcon Rocket 

або  Big Fucking 

Як зазначив Маск на презентації, сама суть створення компанії SpaceX – прискорити становлення людства як космічної цивілізації, розвиток ракетних технологій до тієї фази, коли людство зможе стати мультипланетним видом.

За його словами, врешті решт з планетою — з вини людини чи ні, щось таки станеться. І в інтересах людства не чекати цього, а розселятися по якомога більшої кількості небесних тіл.

“Мова йде саме про мультипланетарність, а не про те, щоб просто заселити одну планету в якомусь іншому місці. Щоб життя було і на Марсі, і на Місяці, і на супутниках Юпітера — по всій Сонячній системі, щоб, врешті, ми могли заселити щось і за її межами”, - сказав підприємець.

То що ж це за ракета, BFR?

У буквальному перекладі “Ракета великого сокола” після введення її в експлуатацію стане найпотужнішою розробкою SpaceX.

BFR все ще знаходиться на стадії розробки і тестування. У висоту вона буде десь з 35-поверховий будинок (118 метрів у висоту), матиме дві частини - ракета-носій і космічний корабель, який вийде на орбіту, і зможе перевозити не менше 100 тонн корисного навантаження (для порівняння, Falcon Heavy здатна доставити на орбіту Марса максимум 16,8 т вантажу).

Як ракета-носій, так і корабель оснащені власними двигунами і посадковими ніжками, а отже приземлятися на поверхню планети вони мають окремо одне від одного (аналогічно тому, як зараз це роблять ракети Falcon 9). 

Корабель, імовірно, зможе вмістити близько 100 пасажирів, але перший рейс до Місяця обмежиться колом десь у 12 осіб. Маск зазначив, що відправляти до Місяця одразу 100 людей було б "не надто розумно".

“Взагалі, це 100 тонн прямо до Марса, за умови дозаправки на орбіті. Ракета сконструйована саме таким чином, щоб доставити 100 тонн навантаження прямо на поверхню Марса. ”, - сказав Маск.

Він також додав, що за умови виробництва палива на Марсі, звідти можна буде долетіти до пояса астероїдів, звідти до супутників Юпітера. “Таким чином, стрибаючи по планетах і інших небесних тілах, можна буде дістатися краю нашої Сонячної системи”, - додав підприємець.

За словами Маска, BFR повинна стати міжпланетною транспортною системою, яка дозволить дістатися у будь-яку точку Сонячної системи, якщо тільки ми налагодимо виробництво пального на протязі усього шляху.

Перші тестові запуски BFR з підйомом ракети на невелику висоту можуть пройти вже до кінця 2019 року, проте про чіткі строки говорити зарано, особливо через недостатнє фінансування проекту.

"Фінансування для BFR - одне з ключових питань", - розповів Маск на конференції.  Зараз SpaceX направляє на її розвиток лише 5% своїх ресурсів.

Повний запис прес-конференції SpaceX

"Звісно, у нас є замовлення на доставку вантажів до МКС, а в наступному році ми будемо відправляти туди космонавтів, у нас також розробляється система супутників Starlink і всі приватні клієнти SpaceX дуже важливі для розвитку ракети", - зазначив глава компанії. 

Детальніше про вище згадані проекти читайте у матеріалах: Маск хоче забезпечити Wi-Fi всю планету. Як діятиме новий проект від SpaceX  та Найпотужніша ракета за останні 30 років. Все, що потрібно знати про тріумфальний запуск Falcon Heavy

Але щодо будь-яких дат підприємець не зміг дати чіткої інформації. "Нічого точного ми поки сказати не можемо. Навіть у цих передбачуваних термінах дуже сумніваємося. Якби у мене була якась кришталева куля, я б із задоволенням сказав, скільки часу це все займе".

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, неділя
28 квітня
00:30
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
"Зеленський наказав заарештувати Залужного": росіяни вигадали новий фейк
2024, субота
27 квітня
23:44
Збірна України, хокей
Збірна України знищила Естонію та очолила таблицю ЧС з хокею
22:45
Маріно Пушич
Тренер "Шахтаря" відмовився від роботи в "Ліверпулі"
22:13
Кремль москва
Таджикистан застеріг громадян від поїздок у Росію
21:24
Ілюстративне фото
У Камбоджі на військовій базі вибухнули боєприпаси: загинуло 20 солдатів
21:20
Віталій Миколенко, Евертон, АПЛ
Тренер зробив моторошний прогноз щодо участі українського футболіста на Євро-2024
21:13
Ексклюзив
Віталій Портников
Україна втратила вікно можливостей, щоб убезпечити себе від агресії РФ, - Портников
20:54
презентація книги "Гвардія наступу. Самовидець"
У Києві презентували воєнно-історичний роман "Гвардія наступу. Самовидець" на основі історій реальних військових
20:43
окупант
Кубинські найманці ліквідували російського командира на Донеччині, - "Атеш"
20:28
Бердичі
Росіяни захопили Бердичі, - DeepState
20:28
Ціллю РФ під час сьогоднішньої атаки були об'єкти транзиту газу, від яких залежить безпека постачання в ЄС, - Зеленський
20:26
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 27 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
20:11
Ексклюзив
ЗСУ
"Десятиліття протистояння без будь-яких угод": дипломат Чалий спрогнозував, як може завершитися війна Росії з Україною
20:07
Оновлено
"Динамо" - "Дніпро-1" 2:1 (27 квітня 2024 року)
"Динамо" переграло "Дніпро-1", а "Минай" розбив "Чорноморець": розклад та результати всіх матчів 26-го туру УПЛ
20:02
Десантно-штурмові війська ЗСУ, віцськові
Спротив запускає серію соціальних відео з закликом допомогти Силам оборони України
20:02
OPINION
Галина Пагутяк
Боюся, що про них забудуть
19:54
землетрус
В Японії стався землетрус магнітудою 6,5 бала
19:50
На головній сцені Євробачення: Alyona Alyona & Jerry Heil провели першу репетицію
19:38
OPINION
Андрій Яніцький, директор з розвитку сайту Еспресо ТБ
Розмови на кухнях повернулися
19:29
ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 49 ворожих атак на чотирьох напрямках
19:25
Ексклюзив
Еспресо логотип
Телеканал "Еспресо" має більший спектр позицій, ніж телемарафон, - членкиня громадської ради при Комітеті ВР України з питань свободи слова Дуцик
19:20
Оновлено
Зеленський звільнив голову Броварської РДА Майбоженка, якого заарештовано на 2 місяці за п'яний наїзд на пішоходів
19:06
Наслідки ворожого удару по залізничній станції в Очеретине
Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного: офіційно від ЗСУ
19:05
IOS 17 APPLE
Apple поновила переговори з OpenAI щодо впровадження генеративних функцій ШІ в iPhone
18:50
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
Стороною обвинувачення було штучно створено дві військових експертизи, - адвокат Червінського про доказову базу у справі
18:41
Як-52
Захисники Одеси збили російський дрон-розвідник за допомогою навчального літака
18:33
малий бізнес
Харків скасує плату за землю та інші податки для бізнесу
18:22
В Одесі відтворили події євангельської історії
В Одесі відбулася щорічна великодня реконструкція хресної дороги Христа
18:10
Ілюстративне фото
Була 6 днів без їжі та води: у США подружжя випадково відправило кішку у зворотній посилці Amazon
18:06
OPINION
Юрій Богданов
Наш світ є продуктом малопрогнозованих і малопрорахованих рішень
17:47
OPINION
Радослав Сікорський
Польща визначилася з політикою щодо України та ЄС
17:44
Оновлено
Атака на НПЗ біля міста Слов'янськ-на-Кубані у РФ
Дрони СБУ атакували військовий аеродром і два НПЗ у Краснодарському краї РФ, - ЗМІ
17:37
міномет обстріл
Окупанти обстріляли з мінометів Козацьке на Херсонщині: трьох людей поранено
17:33
Олександр Сирський
"Має тенденцію до загострення": Сирський про ситуацію на фронті
17:15
Оновлено
Австралія
ППО, безпілотники й обладнання: Австралія виділяє Україні пакет військової допомоги Україні на $100 млн
17:00
Ексклюзив
переговори між Україною та РФ
Питання можна ставити людям, які вели переговори, - політолог Магда про саміт у Стамбулі та "мирну угоду" з РФ 
16:59
Іл-76
ПВК "Вагнер" скуповує в Узбекистані вантажні Іл-76 та переганяє до Африки, - ЗМІ
16:36
повістка
Чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів: відповідь Міноборони
16:12
Роуз Ґоттемюллер
Питання вступу України до НАТО порушуватимуть на липневому саміті у Вашингтоні, - ексзаступниця генсека НАТО
16:10
напад з ножем
Приїхали з'ясувати стосунки: на Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів
Більше новин