Система очистки океану від пластику зазнала невдачі. Що сталося

Система System 001 проекту з очищення Великого Тихоокеанського сміттєвого плям The Ocean Cleanup виявилася нездатною довго утримувати частинки сміття

Про це пише Science Alert.

Перший прототип System 001 повноцінно почав свою роботу в середині жовтня 2018 року. Через півтора місяці стало зрозуміло, что система не может утримати в собі зібраний в океані пластик. 

На думку головного операційного директора The Ocean Cleanup, System 001 не може утримати сміття через швидкість - через течії частинки сміття рухаються набагато швидше, ніж система.

При цьому команда проекту не хвилюється через невдалий запуск, оскільки System 001 перший тестовий прототип майбутньої системи очищення. Зараз компанія розробляє технологію, яка дозволить сміттю залишатися в межах апарату.

System 001 являє собою 600-метровий сачок для збору сміття. За задумом, він має рухатися під впливом вітру і течії швидше, ніж сміття. 

Всього Ocean Cleanup мала намір запустити до 60 таких систем - за планом вони дозволять до 2040 року прибрати до 90% всієї сміттєвої плями.

Велика сміттєва пляма - утворення в північній частині Тихого океану - найбільше скупчення пластика у світі, яке утворилося на стику кількох течій. Його виявили ще у 1980-х роках. Скупчення щороку збільшується і наразі охоплює площу понад 1,6 млн кв. км, що в рази перевищує попередні оцінки.

Наразі багато критиків проекту вважають, що компанія не зможе зібрати все сміття більше 5 см, як це заявлено в описі місії Ocean Cleanup. Крім цього, досі незрозуміло, що робити з найбільш шкідливими шматочками мікропластика, адже за фактом цю ділянку океану будуть вважати чистою.